Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Specialkost och anpassade måltider

Hösten 2021 infördes nya rutiner för ansökan av specialkost och anpassade måltider i Trosa kommun. De nya rutinerna innebär bland annat att du som vårdnadshavare behöver förnya din ansökan årligen inför varje läsårsstart.

Syftet med de nya rutinerna är att säkerställa att katalogen av ansökningar är uppdaterad efter barnets/elevens nuvarande behov. Även pedagoger har rätt till specialkost och ansöker genom samma e-tjänst. Läs mer i vår rutin för specialkost och anpassad måltid.

 • Specialkost innebär att kosten anpassas av medicinska skäl som till exempel födoämnesallergi, laktosintolerans eller celiaki.
 • Anpassad måltid innebär de avvikelser från normalkosten som anses nödvändiga för att barnet/eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan, exempelvis neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) eller religion. Anpassningen kan även gälla själva måltidsmiljön. Här ingår även anpassad måltid av etiska skäl, exempelvis vegankost.

Ansökan om specialkost

För att barnet/eleven ska få specialkost i skolan och förskolan behöver du som vårdnadshavare ansöka via vår e-tjänst.Öppnas i nytt fönster

Måltidsverksamheten inom förskola och skola använder inte mandel, nötter, jordnötter och sesamfrön. Trots att nämnda livsmedel inte används inom förskola och skola så ska allergi mot dessa ändå anmälas, i syfte att möjliggöra att hänsyn tas till ”spår av…”-märkningar.

Inom grundskolan är maten i regel laktosfri. Barn med laktosintolerans rekommenderas ändå anmäla specialkost för att köket ska kunna erbjuda rätt kost vid leveransavvikelser samt om barnet önskar laktosfri dryckesmjölk. Ingen medicinskt underlag krävs.

Behov av specialkost behöver styrkas med ett medicinskt utlåtande eller journalutdrag från vården där barnets diagnos framgår, undantaget laktosintolerans. Enklast är om vårdnadshavare begär ut en journalkopia. Utlåtandet eller journalkopian bifogas i e-tjänsten. Om det finns svårigheter i hanteringen av journalkopior och läkarintyg kan skolsköterska vara behjälplig med journalrekvisition.

Ansökan om anpassad måltid

För att barnet/eleven ska få anpassad måltid i skolan och förskolan behöver du som vårdnadshavare ansöka via vår e-tjänst.Öppnas i nytt fönster

Behov av anpassad måltid av religiösa/etiska skäl

Ansökan via e-tjänst behöver inte göras om eleven av icke medicinska skäl väljer bort vissa livsmedel (som kött eller fläsk). Inom grundskolan erbjuds ett fullvärdigt alternativ i den ordinarie buffén. Går barnet däremot på förskolan behöver du som vårdnadshavare meddela förskolan om behovet, men ingen ansökan via e-tjänst krävs.

För barn och elever som äter helt växtbaserad (vegansk) kost behövs en ansökan via e-tjänsten.

Behov av anpassad måltid på grund av särskilda behov

Om ditt barn har behov av anpassad måltid av särskilda skäl så behöver du ta kontakt med ditt barns skola. Ta kontakt med personal för att boka tid. Efter möte med skolan kan en ansökan om anpassad måltid göras i kommunens e-tjänst. Kontaktperson och datum för möte med skolan behöver då anges. Beslut om vilken typ av måltidsanpassning som är aktuell för den enskilde individen fattas sedan av skolpersonal i samverkan med skolhälsovården.

Vid anpassad måltid erbjuds eleven i första hand oblandad kost, i andra hand fast matsedel och i sista hand individuellt utformad meny (se info nedan).

 • Steg 1 – Oblandad kost

  Köket erbjuder oblandad kost. För vissa rätter erbjuds ett oblandat alternativ till den vanliga rätten t.ex. kyckling med dragonsås på sidan eller fisk med såsen bredvid. För rätter som är svårare att separera som t.ex. soppor eller vissa grytor så erbjuds den fasta matsedelns alternativ den dagen (se nedan). De dagar det är blandade rätter som eleverna normalt accepterar erbjuds inget alternativ t.ex. köttfärssås med spagetti, korv stroganoff med ris eller kyckling i currysås.

  I vissa av dessa fall så kan det även vara aktuellt med energiberikning med extra fetter/oljor på maten om en elev inte håller sin viktkurva.

 • Steg 2 – Fast matsedel

  Den fasta matsedeln är samma varje vecka och tillagas på köket där maten serveras. Pasta och köttbullar erbjuds som ett alternativ varje dag.

  Måndag: Köttbullar
  Tisdag: Fiskpanetter, kokt potatis
  Onsdag: Korv
  Torsdag: Köttbullar
  Fredag: Korv

  Även här kan det vara aktuellt med extra energiberikning.

 • Steg 3 – Individuellt utformad matsedel

  Vissa elever äter bara ett eller enstaka livsmedel/maträtter och i de fallen så erbjuds eleven dessa även i skolan.

Jenny Sultan

Måltidsutvecklare

Driftenheten

Telefonnummer
0156-521 32

Malin Palmér Andersson

Enhetschef elevhälsan

Telefonnummer
0156-520 41