Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Borgerlig vigsel

Alla kan välja en borgerlig vigsel. Vigselförrättarna är inte knutna till någon kyrka utan utses av Länsstyrelsen. En vigselceremoni kan vara kort eller innehålla ett lite längre program. Det är ni tillsammans med vigselförrättaren som utformar ceremonin.

Boka vigsel i Trosa – så gör ni

En borgerlig vigsel med Trosa kommuns vigselförrättare bokar du via e-tjänsten VigselförfråganÖppnas i nytt fönster. Förfrågningar på vigslar som ska äga rum 1 maj – 31 december tas emot från och med 1 januari samma år. Vill ni viga er mellan 1 januari – 30 april tar vi emot förfrågningar innan årsskiftet.
Vi kontaktar vigselförrättaren och sedan återkommer vi till er med en bokningsbekräftelse eller för en komplettering om vi inte kan tillgodose alla era önskemål.

Handläggningstiden från det att vi fått in er förfrågan kan variera. Ni kan förvänta er återkoppling inom ca. 5 arbetsdagar.

Intyg

För att kunna genomföra vigseln behöver ni inkomma med hindersprövning och vigselintyg. Om båda eller en av er inte är folkbokförda i Sverige behöver ni själva se till att eventuella nödvändiga dokument utöver det finns tillgängliga.  Mer information och ansökan hittar ni hos Skatteverket.seÖppnas i nytt fönster Inkom med vigselhandlingarna till kommunkontoret senast 14 dagar innan vigseln.
Skicka intygen i original till:

Vigsel
Trosa kommun
619 80 Trosa

Eller lämna i receptionen på Västra Långgatan 4.

Ta med giltigt id-kort eller pass till vigseln.
Tänk på att namn och födelsedata på intygen måste stämma överens med id-handlingen.

Vittnen

Vid vigseln behöver två vittnen vara närvarande. De ska vara myndiga och det är ni själva som väljer vilka samt ansvarar för att de är på plats. Har ni inga egna vittnen kan kommunkontoret vara behjälpliga vardagar mellan kl. 8-17. Under sommarmånaderna finns ibland möjlighet att få hjälp med vittnen under helgen. Ange i bokningsförfrågan om du önskar få hjälp med vittnen.

Avgift

Administrationsavgiften för en vigsel är 1000 kr. Ni faktureras i efterhand.
Om vigsel sker på annan plats än Rådstugan, Trosa torg kan vigselförrättaren ta ut en resekostnad. Denna betalas då direkt till förrättaren.

Rådstugan

Vi tillhandahåller Rådstugan på Trosa torg för vigslar. Det kostar inget extra och lokalen finns till ert förfogande i 30 min. Maxantal som får vistas i lokalen är 40 personer. Lokalen ligger på övre plan och är inte tillgänglighetsanpassad. Ange i vigselförfrågan om ni som viger er eller någon av era vittnen behöver en tillgänglighetsanpassad lokal. Önskar ni hålla vigseln på annan plats än Rådstugan står ni själva för hantering av detta. Rådstugan kan inte utnyttjas efter vigselceremonin. Vill ni anordna fika, fest eller liknande så kan ni vända er till någon utav Trosas restauranger, caféer eller konferensanläggningar. Läs mer hos Trosa turistcenterÖppnas i nytt fönster (länk trosa.com). Ni kan också hyra någon av kommunens lokaler, läs mer på kommunens hemsida (länk trosa.se).

I Rådstugan och utanför är det inte tillåtet att kasta ris, blomblad, konfetti eller liknande. Viger ni er utomhus ber vi er att avstå från konfetti för att inte sprida mikroplaster i naturen.

Vill du bli vigselförättare?

Just nu söker vi inga vigselförrättare.