Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Anhörigstöd

Det kan kännas både positivt och meningsfullt att vårda eller stödja någon i sin närhet, men det kan också innebära en ökad risk att drabbas av egen ohälsa. Ibland kan du behöva stöd för egen del.

Vi erbjuder stöd och aktiviteter till dig som är anhörig över 18 år och som vårdar eller stödjer en närstående som är äldre, har en funktionsnedsättning eller är långvarigt sjuk. Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Du kan med förtroende vända dig till oss och låta oss se hur vi kan hjälpa just dig. Vi har tystnadsplikt och stödet är helt kostnadsfritt.

Barn som anhöriga samt anhöriga till närstående med beroende kan få stöd via Individ- och familjeomsorgen.

Aktuella aktiviteter, föreläsningar och stödgrupper

 • Shared Reading – gemensam läsning för dig som anhörig (start 14 maj)

  Stöttar eller vårdar du någon i din närhet? Att leva nära någon som mår dåligt eller behöver mycket stöd och hjälp kan skapa stress och väcka oro. Då är det viktigt att du tar hand om dig själv och ditt eget mående.

  Nu erbjuder vi dig som anhörig möjligheten att delta i Shared Reading, en metod för gemensam högläsning i grupp. Vid varje tillfälle läser vi en novell eller dikt tillsammans och samtalar om de tankar och känslor som texterna väcker. Träffarna är kravlösa, du läser ingenting mellan gångerna och alla kan vara med – vana såväl som ovana läsare. Du förbinder dig inte till någonting, utan får gärna prova på och komma på de tillfällen som passar dig. Vi bjuder på enkel fika och hoppas på en trevlig stund tillsammans.

  När: Fyra tisdagar klockan 14.00-16.00 med start 14 maj
  Var: Bibliotek Navet i Vagnhärad
  Kostnad: Kostnadsfritt
  Anmälan: Senast 13 maj till anhorigstod@trosa.se eller via
  telefon 0156-522 41. Max 8 deltagare.

  Om Shared Reading

  Shared reading är en metod för högläsning i grupp och läsledare under träffarna är Maria Hansson och Klara Krantz som är utbildade i Shared Reading-metoden.

 • Enskilt samtal

  Vi erbjuder enskilda stödsamtal för dig som anhörig. Du är välkommen att höra av dig till Malin Hill, anhörigkonsulent Trosa kommun.

  Mail: anhorigstod@trosa.se
  Telefon: 0156-522 41

 • Samtalsstöd för föräldrar till barn med NPF

  Under våren startar vi upp samtalsträffar igen för föräldrar till barn eller ungdomar under 18 år med ADHD, Autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ingen diagnos krävs.

  Datum: 29/1, 26/2, 25/3 och 22/4 (en måndag i månaden)
  Tid: 9.00-11.00
  Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång på baksidan)

  Anmälan
  Träffarna är gratis och anmälan görs till anhörigkonsulent Malin Hill via e-post
  anhorigstod@trosa.se eller telefon 0156-52241.

 • Samtalsstöd till dig som stöttar någon med demens eller minnesproblematik

  Välkommen till vårens anhörigträffar för dig som stöttar någon med demenssjukdom eller minnesproblematik. Här har ni möjlighet att träffa andra som lever i en liknande situation och dela erfarenheter med varandra. Förhoppningen är att det både ska bli en trevlig stund, men även ge möjlighet att få prata om det som kan vara svårt. Vi bjuder på kaffe, te och frallor.

  Anmäl ditt intresse för träffarna genom att kontakta anhörigstöd via anhorigstod@trosa.se eller 0156-522 41.

 • Samtalsgrupp för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa

  Önskar du få stöttning av andra som är i liknande situation som du? Känna gemenskap och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra?

  Kontakta Malin Hill, anhörigkonsulent på Trosa kommun, för information om planerade anhöriggrupper för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa.

 • Digital samtalsträffar, föreläsningar och aktiviteter

  Föreläsning om bank- och betaltjänster. ”Hur kan jag som anhörig hjälpa till och vart kan man vända sig när man misstänker att någon blivit utsatt för bedrägeri?”. Torsdag 11 april kl.10.00-12.00 Anordnas av Röda korset  och föreläsare vid detta tillfälle är Catharina Hellström och Josefine Eklund som arbetar på Länsstyrelsen. I föreläsningen deltar även en representant från polisen och en konsumentrådgivare.

  Läs mer och anmäl dig på Röda korset. (Obs! Sista anmälan 10 april)

  Föreläsning om NPF och anhörigskap ”Kraschar jag så kraschar allt”. Den 26 april,  kl.14.00-15.00, digitalt på Zoom. Anmäl dig och läs mer.

  Föreläsning om anhöriga och hälsa – 15 maj klockan 10.00-12.00. Ett stort antal anhöriga lyfter återkommande att deras psykiska och fysiska hälsa påverkas negativt. Vi berör situationen och presenterar olika hälsofrämjande stödmaterial och verktyg för att stärka både sin egen och sin närståendes hälsa.

  Anmälan och mer info. (Obs! Sista anmälan 14 maj)

  Digitalsamtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med flerfunktionsnedsättning. Här ges du möjlighet att prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i en liknande situation. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

  Digital samtalsgrupp för vuxensyskon som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Träffarna följer samtalsmaterialet från Fokus på mig, Vuxensyskon, och leds av två anhörigkonsulenter. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

  Digital mindfulness för dig som är över 18 år och ger stöd och hjälp till en närstående som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara sig själv. Anhöriga från hela Sverige är välkomna att delta! Läs mer om digital mindfulness.

Omaistuk

Trosan kunnassa omaistuki soveltuu sinulle, joka autat ja tuet jotakuta perheenjäsentä, naapuria, ystävää tai muuta kanssaihmistä, joka on pitkäaikaissairas, vanha tai jolla on jokin vamma.

Yksin et ole vahva

Omaisena saatat kokea erittäin vaativana sen, että toimit lisätukena jollekulle, joka tarvitsee apuasi arjessa. Vaikka auttaisitkin omaisena mielelläsi läheistäsi, sinun ei tarvitse hoitaa kaikkea itse.

Meiltä saat tietoa, neuvontaa ja kohtaamisia, jotka voivat helpottaa sekä sinun että tuettavasi elämäntilannetta.

Mitä tukea voin omaisena saada?

 • Tietoa ja opastusta siitä, mistä voit saada lisää tukea ja apua
 • Neuvontaa ja tukikeskusteluita, jos omaisena tarvitset jonkun, jolle puhua
 • Omaisryhmiä, joissa sinulla on mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia, luoda yhteyksiä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoja
 • Esitelmiä ja muita aktiviteetteja

Meillä on vaitiolovelvollisuus, emmekä kirjaa ylös keskusteluitasi tai käyntejäsi. Tuki on maksutonta.

Malin Hill

Anhörigkonsulent

Telefonnummer
0156-522 41

Besöksadress

Industrigatan 8A
619 80 Trosa