VMA i Vagnhärad i Trosa kommun

Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Anhörigstöd

Trosa kommun erbjuder stöd till dig som är anhörig och vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre, har en funktionsnedsättning eller ett missbruk/beroende.

En anhörig eller närstående kan vara någon i familjen, en partner eller nära släkting. Det kan också vara nära vänner eller grannar. Anhöriga står för en mycket stor och betydelsefull del av vården av närstående. Anhörigstöd syftar till att fysiskt, psykiskt och socialt stödja dig som anhörig. Stödet beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i.

Du som vårdar en närstående kan kostnadsfritt och utan biståndsbeslut få stöd i form av

  • information och råd
  • enskilda stödsamtal
  • anhörigcirklar/anhöriggrupper
  • föreläsningar.

Du och den du vårdar kan också få insatser beviljade efter en behovsbedömning, till exempel

  • avlösning i hemmet
  • dagverksamhet för personer med demenssjukdom
  • hemtjänst
  • avlastningsplats/växelvård
  • trygghetslarm
  • korttidsvistelse/stödfamilj.

Du kan vända dig till kommunens anhörigkonsulent för att få svar på dina frågor om anhörigstöd. Vill du ansöka om en biståndsbedömd insats kan du direkt kontakta biståndshandläggare eller LSS-handläggare. Se kontaktuppgifter nedan.

Anhörig till närstående med beroendeproblematik

Barn som anhöriga samt anhöriga till närstående med beroende kan få stöd via Individ- och familjeomsorgen.

Aktuella föreläsningar och stödgrupper

  • Anhöriggrupp NPF

    Under hösten startar anhöriggrupp för föräldrar till barn eller ungdomar under 18 år med ADHD, autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ingen diagnos krävs.

    Att vara förälder till ett barn med NPF kan innebära andra utmaningar som gör att många föräldrar kan känna sig ensamma med sina upplevelser. Att träffa och prata med andra som bär på liknande erfarenheter kan kännas bra och vara ett stort stöd. Därför startar vi under hösten föräldraträffar där du har möjlighet att träffa andra och finna gemenskap genom att utbyta erfarenheter och få stöd av varandra. Förhoppningen är att det blir en trevlig stund med bra samtal och diskussioner över en kopp te eller kaffe. Träffarna kommer ske en gång/månad på fredagar mellan 9.00-11.00

    Datum: 22/9, 20/10, 24/11, 15/12
    Lokal: Skärborgarnas Hus B-salen (ingång från baksidan)

    Anmälan
    Träffarna är gratis och anmälan görs till anhörigkonsulent Malin Hill via e-post anhorigstod@trosa.se eller telefon 0156-52241.

  • Är du anhörig till någon med demenssjukdom?

    Välkommen till höstens anhörigträffar för dig som stöttar någon med demenssjukdom eller minnesproblematik. Här har ni möjlighet att träffa andra som lever i en liknande situation och dela erfarenheter med varandra. Förhoppningen är att det både ska bli en trevlig stund, men även ge möjlighet att få prata om det som kan vara svårt. Vi bjuder på kaffe, te och frallor.

    Datum: 4/9, 2/10, 6/11, 4/12 (måndagar)
    Tid: 9.30–11.00
    Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång från baksidan)

    Anmälan
    Träffarna är kostnadsfria och anmälan görs på anhorigstod@trosa.se eller 0156-522 41.

  • Digital samtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med flerfunktionsnedsättning

    Är du anhörig till någon med flerfunktionsnedsättning? Önskar du prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i liknande situation? Nationellt kompetenscentrum anhöriga erbjuder digitala samtalsgrupper och kan bidra med kunskap och erfarenhet.

    Varje samtalsgrupp består av 5-10 medlemmar och träffas varannan vecka vid totalt 8 tillfällen via den digitala plattformen Zoom. Du behöver ha tillgång till dator/läsplatta/mobiltelefon och bredbandsuppkoppling. Nka tar emot anmälningar kontinuerligt och skapar nya grupper allteftersom. Deltagandet är kostnadsfritt.

    Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

  • Digital samtalsgrupp för Vuxensyskon, hösten 2023

    Har du svårt att veta vilket ansvar du har för ditt syskon? Är din självständighet ibland en belastning för dig? Får du dåligt samvete när du tänker på ditt syskon? Har du svårt att veta vad du själv vill?

    Välkommen till digital samtalsgrupp för vuxensyskon som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka under hösten 2023. Samtalen följer samtalsmaterialet Fokus på mig, Vuxensyskon. Gruppen träffas vid åtta tillfällen och startar så snart det är en full grupp. Samtalsgruppen leds av två anhörigkonsulenter från Anhörigkonsulenter i nationellt nätverk för Vuxensyskon. Samtalet sker via Zoomlänk och du behöver ha dator, surfplatta eller telefon med stabilt internet. Viktigt är också att du sitter i ett rum där du kan vara själv.

    Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

  • Anhöriggrupp för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa

    Önskar du få stöttning av andra som är i liknande situation som du? Känna gemenskap och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra?

    Kontakta Malin Hill, anhörigkonsulent på Trosa kommun, för information om planerade anhöriggrupper för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa.

  • Digital samtalsgrupp för pappor till barn med flerfunktionsnedsättning - start 16 november

    Välkommen till samtalsgrupp för pappor till barn med flerfunktionsnedsättning.

    Gruppen träffas digitalt åtta gånger, varannan torsdag, med start den 16 november klockan 17.30 – 19.00. Gruppen träffas på zoom och du får en länk skickat till dig efter att du anmält dig.

    Läs mer och anmäl dig här.Öppnas i nytt fönster

Omaistuk

Trosan kunnassa omaistuki soveltuu sinulle, joka autat ja tuet jotakuta perheenjäsentä, naapuria, ystävää tai muuta kanssaihmistä, joka on pitkäaikaissairas, vanha tai jolla on jokin vamma.

Yksin et ole vahva

Omaisena saatat kokea erittäin vaativana sen, että toimit lisätukena jollekulle, joka tarvitsee apuasi arjessa. Vaikka auttaisitkin omaisena mielelläsi läheistäsi, sinun ei tarvitse hoitaa kaikkea itse.

Meiltä saat tietoa, neuvontaa ja kohtaamisia, jotka voivat helpottaa sekä sinun että tuettavasi elämäntilannetta.

Mitä tukea voin omaisena saada?

  • Tietoa ja opastusta siitä, mistä voit saada lisää tukea ja apua
  • Neuvontaa ja tukikeskusteluita, jos omaisena tarvitset jonkun, jolle puhua
  • Omaisryhmiä, joissa sinulla on mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia, luoda yhteyksiä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoja
  • Esitelmiä ja muita aktiviteetteja

Meillä on vaitiolovelvollisuus, emmekä kirjaa ylös keskusteluitasi tai käyntejäsi. Tuki on maksutonta.

Malin Hill

Anhörigkonsulent

Telefonnummer
0156-522 41

Besöksadress

Industrigatan 8A
619 80 Trosa