Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Vatten och hållbarhet

Vårt kommunala dricksvatten används inte bara för att släcka törsten. Det rena dricksvattnet använder vi också för att tvätta oss, för att spola i toaletten, fylla privata pooler och som kylvatten inom industrin. Dricksvatten finns däremot i en begränsad mängd. Av den anledningen är det viktigt att använda vårt dricksvatten på ett hållbart sätt.

Bli vattensmart – spara vatten i vardagen

Långsiktiga tips som att byta till snålspolande vattenkranar, duschmunstycken och toaletter lönar sig dels för plånboken och för miljön. Att dessutom se över och laga läckande kranar och rinnande toaletter sparar flera liter rent dricksvatten med lägre VA-kostnader som följd. Här har vi samlat fler tips för hur du kan spara vatten i vardagen.

Sex enkla tips för att spara vatten

 • Ta tillvara vattnet som samlas i behållaren efter en torktumling

  Vattnet kan exempelvis återanvändas genom att fylla strykjärnet. Det går också bra att använda till att vattna blommor och rabatter. Observera att för dig som använder parfymerat tvättmedel kan det finnas kvar parfymrester i vattnet.

 • Sugen på ett kallt glas vatten?

  Häll upp i en tillbringare eller flaska och ställ i kylen i stället för att spola länge i kranen.

 • Tvätta endast fulla maskiner

  En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt oavsett om den är full eller halv. Ha för vana att vädra dina kläder så undviker du dessutom att slita på dina plagg i onödan.

 • Plantera under våren eller hösten

  Planerar du att lägga ny gräsmatta eller plantera nytt i trädgården? Passa då på att göra det under de blötare månaderna (förslagsvis mellan september och april) då nyplantering, framförallt stora planteringar som häckar eller gräsmattor, kräver mycket vatten.

 • Fyll och töm utomhuspoolen på rätt sätt

  När många gör större uttag av dricksvatten har det påverkan på det kommunala nätet och kan leda till konsekvenser som missfärgat vatten, tryckförändringar och hastigt sjunkande vattennivåer i våra vattentäkter. Därför är det viktigt att vara eftertänksam vid påfyllning av privata pooler. Här hittar du mer information om hur du går tillväga.

 • Använd vattnet flera gånger

  Ska du skölja av grönsaker och frukt? Samla upp vattnet i en balja eller skål i diskhon och återanvänd genom att vattna blommor och rabatter. Brukar du koka ägg? Vattnet går att använda för att vattna efter att det svalnat. Ha även för vana att samla regnvatten för att vattna dina växter.

VA-ingenjör

Tekniska enheten

Telefonnummer
0156-520 34

Öppettider

Telefontid tisdagar och fredagar kl. 10.00-12.00