Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Vatten och hållbarhet

Vårt kommunala dricksvatten används inte bara för att släcka törsten. Det rena dricksvattnet använder vi också för att tvätta oss, för att spola i toaletten, fylla privata pooler och som kylvatten inom industrin. Dricksvatten finns däremot i en begränsad mängd. Av den anledningen är det viktigt att använda vårt dricksvatten på ett hållbart sätt.

Bli vattensmart – spara vatten i vardagen

Långsiktiga tips som att byta till snålspolande vattenkranar, duschmunstycken och toaletter lönar sig dels för plånboken och för miljön. Att dessutom se över och laga läckande kranar och rinnande toaletter sparar flera liter rent dricksvatten med lägre VA-kostnader som följd. Här har vi samlat fler tips för hur du kan spara vatten i vardagen.

Sex enkla tips för att spara vatten

  • Ta tillvara vattnet som samlas i behållaren efter en torktumling

    Vattnet kan exempelvis återanvändas genom att fylla strykjärnet men det går också bra att använda till att vattna blommor och rabatter. Observera att för dig som använder parfymerat tvättmedel kan det finnas kvar parfymrester i vattnet.

  • Sugen på ett kallt glas vatten?

    Häll upp i en tillbringare eller flaska och ställ i kylen i stället för att spola länge i kranen.

  • Tvätta endast fulla maskiner

    En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt oavsett om den är full eller halv. Tänk därför på att fylla tvättmaskinen när du väl tvättar och ha för vana att vädra dina kläder, på så sätt kan du undvika onödig tvätt och dessutom sliter du mindre på dina plagg.

  • Plantera under våren eller hösten

    Planerar du att lägga ny gräsmatta eller plantera nytt i trädgården? Passa då på att göra det under de blötare månaderna (förslagsvis mellan september och april) då nyplantering, framförallt stora planteringar som häckar eller gräsmattor, kräver mycket vatten.

  • Fyll och töm utomhuspoolen på rätt sätt

    När många gör större uttag av dricksvatten har det påverkan på det kommunala nätet och kan leda till konsekvenser som missfärgat vatten, tryckförändringar och hastigt sjunkande vattennivåer i våra vattentäkter. Därför är det viktigt att vara eftertänksam vid påfyllning av privata pooler. Här hittar du mer information om hur du går tillväga.

  • Använd vattnet flera gånger

    Ska du skölja av grönsaker och frukt? Samla upp vattnet i en balja eller skål i diskhon och återanvänd genom att vattna blommor och rabatter. Brukar du koka ägg? Vattnet går att använda för att vattna efter att det svalnat. Du kan även samla upp duschvatten i baljor när du duschar och använda till att vattna. Ha även för vana att samla regnvatten för att vattna dina växter.

Bevattningstips

Som odlare är vatten nödvändigt för en lyckad skörd. Det finns flera olika sätt att vattna på, här tipsar vi lite kring hur du kan vattna hållbart.

Droppbevattning
Att droppbevattna är effektivt och tidssparande samt bra om man har begränsat med vatten. Det långsamma droppandet gör att vattnet kommer precis där du vill ha det – ner till rötterna. Har du dessutom täckt jorden med organiskt material blir avdunstningen nästintill obefintlig.

Handvattna med slang
Det är enkelt att vattna både krukor och odlingar med slang då vattnet direkt hamnar där det ska. Det tar lite tid, men är ändå förhållandevis effektivt. Det är även möjligt att koppla en slang till vattentunnor så att du kan vattna med regnvatten.

Vattenkanna
Med vattenkanna får vattnet precis där du vill ha det. Du ser och vet exakt hur mycket vatten varje planta får. Det är även smart och enkelt att gödselvattna med kanna. Nackdelen är att det är tidskrävande.

Övriga tips kring bevattning

  • Vattna jorden, inte bladen
    Varma dagar kan de blöta dropparna ge brännskador på bladet och när det är kallt har fukten istället svårt att avdunsta vilket kan ge upphov till svampangrepp. Rikta vattnet så de når växternas rotområde.
  • Vattna med vattenkanna
    Att vattna med vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du vattnar med dricksvatten är det därför bättre att använda vattenkanna.
  • Vattna på morgonen eller kvällen
    Undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast för då är risken att vattnet som dina växter behöver dunstar innan de når rötterna. Vattna istället på morgonen eller kvällen.
  • Samla regnvatten och spillvatten
    Om du bor i hus kan du spara regnvatten genom att ha en tunna stående under takrännan och på så sätt samla upp regnvatten. Du kan även spara vatten när du sköljer grönsaker eller när du duschar genom att ha baljor och bunkar stående i duschen, badkaret eller sinken. Detta vatten kan du sen vattna dina plantor med, men tänk på att inte vattna med vatten som har tvål, schampoo eller liknande i sig. Det vattnet kan du däremot använda för att exempelvis spola i toaletten. Du kan även vattna med avsvalnat vatten från när du kokat exempelvis pasta eller potatis.