Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Orkestrar och grupper

Att spela tillsammans är både utvecklande musikaliskt och socialt, men framförallt roligt och pampigt. I Trosa kommun har vi olika ensembler och orkestrar på olika nivåer samt med olika musikstilar.

Blåsorkester

När du som elev spelar blåsinstrument är du också med i en av Kulturskolans blåsorkestrar. Här samlas alla trä- och bleckblåsinstrumenten i form av klarinett, saxofon och flöjt, trumpet, trombon, bariton, horn och bastuba. I blåsorkestern finns också en kompgrupp beståendes av trummor, bas och keyboard.

Vi repeterar en gång i veckan och deltar i många konserter under året, bland annat höst- och våravslutning och på Kulturskolefestivalen som inträffar i slutet av vårterminen. De äldre orkestrarna brukar även åka utanför Trosa för att spela. Tidigare år har vi förutom runt om i Sverige även varit i Budapest och Paris.

Att spela blåsorkester på Kulturskolan kostar inget! Du får alltså ett extra tillfälle att träffa och spela tillsammans med dina kompisar.

Blåsorkestrar i olika nivåer

 • Nybörjarorkestern

  Orkestern för de yngsta eleverna på Kulturskolan. På vårterminen åker vi på en hemlig resa med orkestern. Vi börjar dagen med en konsert för att sedan åka vidare mot hemligt mål.

 • Mixed Music

  Mixed Music är Kulturskolans fortsättningsorkester. När du spelat ett par år kan du börja här.

 • River Band

  River Band är Kulturskolans orkester för de lite äldre eleverna. När du går på högstadiet kan du börja här.

Stråkorkester

När du börjar spela ett stråkinstrument får du nästan med detsamma vara med i en orkester. Den består av barn och ungdomar i årskurs 3-6 där alla har en viktig uppgift. De nyare medlemmarna spelar lite enklare stämmor medan de, som spelat lite längre, får lite svårare uppgifter. Resultatet blir dock alltid välljudande musik och vi har kul tillsammans.

Vi försöker att hitta bra tillfällen att visa upp oss. Det kan till exempel vara konserter på din skola eller på biblioteket, en parad på stan eller kanske åka med till en festival eller spelmansstämma dit många andra unga musikanter åker för att träffas och spela tillsammans.

Repertoaren består av välkända visor och låtar, blandat med mer eller mindre okända stycken. Den svenska folkmusiken ger mycket inspiration och bidrar med många låtar. Till jul- och sommarkonserterna brukar vi försöka att hitta för årstiderna lämplig musik.

När man växer ur stråkorkestern hittar vi andra alternativ som passar just dig. Vi lyssnar på dina önskemål.

Stadsmusikkåren

Musikkåren är Trosa kommuns enda blåsorkester och består av musiker mellan 16 och 70 år. Vi spelar nästan alla typer av musik – från ABBA till Stravinsky, från visor till marscher. Orkestern fyller flera funktioner i vår kommun:

 • Vi är kommunens egen blåsorkester
 • Vi rekryterar musiker från kulturskolans äldre årskurser och stimulerar därmed eleverna att förkovra sig för att platsa i orkestern
 • Vi gör det möjligt för vuxna amatörer (och även professionella) att spela tillsammans och ha roligt
 • Vi gör ett antal framträdanden under året, exempelvis på Valborg, nationaldagen och kring jul.

Med andra ord fullgör orkestern en kulturgärning i Trosa kommun!