Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Hållbarhetsdagen

Sedan 2019 har Trosa kommun valt att uppmärksamma ämnen som rör hållbar framtid i något som vi valt att kalla Hållbarhetsdagen (Hållbarhetsdagarna), där vi även lyfter hur vi i kommunen genom olika insatser arbetar för att nå ett hållbart samhälle.

För tredjegången anordnas Hållbarhetsdagen i Trosa kommun. Denna gången är vi på Trosa stadsbibliotek och Trosa torg. Evenemanget håller på mellan klockan 11.00 och 13.00, så kom förbi hela familjen för här finns något för både stora och små!

Programmet för dagen

11.00 Hållbarhetsdagen börjar på plats finns Energi- och klimatrådgivarna, Trädgårdsmästare Hanna Hoffman-Bang, Trosa kommuns kommunekolog med flera. Vi bjuder även på fika.

13.00-14.00 Ansiktsmålning för barn och besök av Busse från Sörmlandstrafiken.

12.00-13.30 NTF finns på plats och demonstrerar cykelsäkerhet.

14.00 Hållbarhetsdagen slut för denna gång.

Detta händer under hela dagen

Energispartips inför hösten?
Prata med våra energi- och klimatrådgivare som kan ge ovärderliga tips inför hösten och vintern! De finns på plats hela dagen.

Odla vardagsmaten
Hanna Hoffman-Bang, trädgårdsmästare och odlingscoach i projektet Odla vardagsmaten, finns på plats och berättar om projektet. Har du funderingar kring din odling så passa på att fråga Hanna!

Pyssel och boktips
För alla barn finns det möjlighet att pyssla inne på Trosa stadsbibliotek. Där finns det uppdukat allt från piprensare till saxar, lim och färgglada papper. Kika in och få boktips samt pyssla en sväng!

Vattenutställning
Vattenutställning med fokus på hållbart vattenanvändande, här kan du ta del av information om forskningsprojekt, varför det är bra att köra båten i båtbottentvätt och hur vi som kommun arbetar för att ta tillvara på vårt vatten. Kom och ta del av utställningen på plats!

Tipsrunda för både stora och små
I samarbete med Region Sörmland och Studiefrämjandet sätter vi upp en tipsrunda på temat hållbarhet och mobilitet. Tipsrundan har en vuxenversion och en barnversion och passar därför perfekt som kul och lärorik aktivitet att göra tillsammans med familjen.

I år har du chans att vinna ett fint pris om du svarar rätt på frågorna. Ett kollektivtrafikkort eller presentkort på din närmsta cykelhandlare värt 1000kr kommer att delas ut till en vinnare av vuxen versionen av tipsrundan i Trosa. Om flera deltagare har fått lika många rätt kommer vinsten att lottas ut.

Prova elcykel
Testa elcykel och ställ dina frågor om elcyklar hos Team Sportia under dagen.

Ställ bilen och tävla om fina priser!

Under Hållbarhetsdagen passar vi på att uppmärksamma Europeiska mobilitetsveckan, ett initiativ för att uppmuntra hållbara resor och transporter! Därför uppmanar vi dig att mellan 16-22 september lämna bilen hemma en dag och vara med i vår tävling så har du möjlighet att vinna fina priser.

Hur gör jag?

Allt du behöver göra är att registrera dig via vår e-tjänst, ange vilken dag du ställer bilen hemma och svara på utslagsfrågan så är du med och tävlar om att vinna ett lokalt presentkortet.

Pris:
1:a pris: 3000 kr
2:a pris: 1500 kr
3:e pris: 500 kr

Läs mer om mobilitetsveckan och andra aktiviteter som sker här.

Gör skillnad! Ställ om! – föreläsning och studiecirkel på biblioteket

Den 19 september kommer Maria Soxbo till Trosa stadsbibliotek och föreläser om hållbarhet, och redan den 31 augusti startar höstens studiecirkel som tar avstamp i hennes böcker och fokuserar på hållbarhet.

Evenemangen är kostnadsfria men anmälan kräv. Läs mer på trosa.com

Elin van Dooren

Kommunekolog

Telefonnummer
0156-520 24

Relaterade sidor