Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Miljöarbete i skola och förskola

 • Hälsosam förskola

  Hälsosam förskola handlar om att bygga miljövänligt och hälsosamt, köpa in bra produkter, byta ut det som behövs och att ha kunnig och engagerad förskolepersonal.

  Varje dag stöter vi på tusentals olika ämnen i vardagen. Kemikalier finns praktiskt taget i allting som omger oss – möbler, kläder, mat, hygienprodukter och elektronik. Även om produkterna var för sig är godkända enligt svensk lagstiftning så kan miljön och vår hälsa påverkas negativt av för stora doser eller av så kallad cocktaileffekt. Cocktaileffekt betyder att ämnen som inte var för sig är skadliga i små doser kan få en annan eller kraftigare effekt om de blandas. Hur olika ämnen interagerar vet man fortfarande väldigt lite om.

  Små barn är extra känsliga för påverkan av miljögifter. Därför arbetar man i Trosa kommun enligt konceptet Hälsosam förskola. Det startade 2013 som ett samarbete med Naturskyddsföreningen inom deras projekt Operation Giftfri Förskola. Samtliga förskolor i kommunen har inventerats in- och utvändigt, allt från golv- och takmaterial till leksaker och bestick. Nu pågår arbetet med att byta ut det som behövs och att se över interna riktlinjer och upphandlingar. All förskolepersonal har fått utbildning om miljögifter i vardagen. Inför nybyggnation ställs särskilda miljö- och hälsokrav på de byggprodukter som används. Skärgårdens förskola i Trosa är den första att byggas helt enligt konceptet Hälsosam förskola.

 • Miljöutbildning för skolan

  Natur & Miljöboken är ett läromedel i natur- och miljökunskap för grundskolans årskurs 4-6. På ett roligt och pedagogiskt sätt får eleverna lära sig om hur vi alla kan leva på ett sätt som bättre tar hänsyn till vår natur och miljö.

  Bakom utbildningssatsningen står Svenska Kunskapsförlaget AB, ett helt oberoende och opolitisk företag, grundat 1993. Syftet med Natur & Miljöboken är att ge uppväxande generationer bra miljökunskaper och på så sätt skapa förutsättningar för en bättre framtida miljö.

  Genom att stödja Natur & Miljöboken bidrar Trosa kommun till skolbarnens miljöutbildning. Materialet delas ut kostnadsfritt till skolorna, tack vare ett samarbete mellan lokala företag, kommunen och Natur & Miljöbokens förlag.

  Mer information om Natur- och Miljöboken Öppnas i nytt fönster

 • Grön flagg

  De flesta skolor och förskolor i Trosa kommun är idag certifierade för Grön Flagg.

  Grön Flagg är ett miljöcertifieringssystem för hållbar utveckling från stiftelsen Håll Sverige Rent. Arbetet inom Grön Flagg bygger på att alla, både personal och barn, bidrar till arbetet för hållbar utveckling och det man lär sig omsätts i praktik inom verksamheten. Inom Grön Flagg arbetar man utifrån olika teman som anpassas efter verksamhet och åldersgrupp och som är kopplade till Sveriges miljömål.

Elin van Dooren

Kommunekolog

Telefonnummer
0156-520 24

Relaterade sidor