Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Integration och mottagning av nyanlända

Trosa kommun erbjuder nyanlända en första introduktion till det svenska samhället och målet är att de som kommer hit så snart som möjligt ska komma in i samhället. De som kommer hit har alla olika förutsättningar, vissa har hunnit lära sig svenska under sin tid som asylsökande medan andra kommer direkt från ett annat land.

 • Trosa kommuns ansvar

  Enligt bosättningslagen är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Syftet med bosättningslagen är att nyanlända snabbare ska tas emot av en kommun och påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

 • Aktiviteter

  Vill du vara en del av integrationsarbetet i Trosa kommun? Vill du öva på det svenska språket och testa nya aktivteter? Läs mer på vår aktivitetetssida.

 • Bidrag och ersättning

  För de som deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen finns möjlighet att få etableringsersättning. Har personen i fråga barn eller bor ensam i egen bostad finns möjlighet att få etableringstillägg eller bostadsersättning.

  Läs mer om etableringsersättning på Försäkringskassans webbplatsÖppnas i nytt fönster

  Så här ansöker du om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning – YouTubeÖppnas i nytt fönster.

 • Förskola, skola och fritidshem

  Trosa kommun ska erbjuda förskola till barn från ett års ålder när föräldrar arbetar, studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Nyanlända barn har rätt till en plats på förskola på samma sätt som övriga barn. Deltagare med etableringsinsatser inom etableringsplan eller i etableringsprogram är likställda med arbetande eller studerande. När vårdnadshavare har anmält önskemål om förskola med offentlig huvudman ska kommunen erbjuda barnet förskola inom fyra månader. Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt i grundskola. Det är den kommun där eleven är folkbokförd som ansvarar för att eleven fullgör sin skolplikt.

 • Svenska för invandrare (SFI)

  Utbildningen i svenska för invandrare (SFI) ger dig grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet.

  Läs mer om SFI

 • Lån för körkort

  För de som är mellan 18-47 och arbetslösa finns även möjlighet att ansöka om ett så kallat körkortslån. Den arbetssökande kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkorts-behörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Lånet uppgår till högst 15 000 kronor. Mer information om de villkor som gäller för att ha möjlighet att söka finns på CSN:s webbplats

 • För dig som ny i Sverige

  Vi har samlat ihop länkar till webbsidor som kan vara bra för dig som är ny i Sverige, du kan ta del av dessa här.

Socialkontoret

Telefonnummer
0156-520 00

Adress

Västra Långgatan 4-5, 619 80 Trosa

Besöksadress

Industrigatan 8B

Socialjouren (efter kontorstid)
Tel: 08-523 038 70

Mån-tor: 17.00-24.00
Fre: 17:00-01.00
Lör: 16.00-01.00
Sön: 16.00-24.00

Relaterade sidor