Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Fastighetsnära förpackningsinsamling

Trosa kommun kommer att införa fastighetsnära förpackningsinsamling med fyrfackskärl under 2025. Det innebär att kommunen kommer att tillhandahålla avfallskärl för sortering av förpackningar vid den egna fastigheten.

Fyrfackssorteringen innebär att det kommer bli lättare för hushållen att sortera rätt. Du som är villa- eller småhusägare ska kunna sortera det mesta av ditt förpackningsavfall hemma i stället för att behöva ta det till en återvinningsstation.

Syftet med förändringen är att minska mängden förpackningar som går till förbränning och öka mängden förpackningar som går till återvinning.

Utrullningen av fyrfackskärl i Trosa kommun kommer att starta under 2025. Vi räknar med att cirka 80 procent av alla hushåll ska ha tillgång till hushållsnära sortering senast vid årsskiftet 2025/2026. Resterande hushåll kommer att få sina kärl under 2026.

Nedan hittar du svar på ett antal frågor kring fyrfackssortering. Frågorna kommer att uppdateras löpande.

Frågor och svar

  • Vad är fastighetsnära förpackningsinsamling?

    Fastighetsnära förpackningsinsamling innebär att alla hushåll ska kunna återvinna de vanligast förekommande förpackningarna i direkt anslutning till den egna bostaden. De vanligaste förpackningarna är papper, plast, ofärgat och färgat glas, metall och tidningar.

  • Varför inför Trosa kommun fastighetsnära insamling?

    Enligt ett regeringsbeslut från 2022 ska alla hushåll ha tillgång till fastighetsnära insamling av förpackningar senast den 1 januari 2027. Trosa kommun, liksom resten av Sveriges kommuner, är ansvariga för att genomföra hushållsnära förpackningsinsamling. Syftet med förändringen är att minska mängden förpackningar som går till förbränning och öka mängden förpackningar som går till återvinning.

  • När får jag mina kärl?

    Utrullningen av fyrfackskärl i Trosa kommer att starta under 2025.

  • Hur många kärl får jag?

    Varje villa och småhus kommer att få sitt vanliga avfallskärl utbytt mot två avfallskärl med fyrfackssortering.

  • Jag har inget avfallskärl idag, kommer jag ändå att få fyrfackskärl?

    I så stor utsträckning som möjligt kommer alla hushåll i kommunen att få egna fyrfackskärl. Endast i undantagsfall, när det inte finns möjlighet till tömning vid tomten, kommer hushåll att få insamling vid annan plats än vid den egna fastigheten.

  • Hur fungerar det för oss som bor i flerbostadshus?

    Alla som bor i flerbostadshus ska kunna sortera ut sina förpackningar. Fastighetsägare ska ordna möjligheter för sina hyresgäster att sortera ut sina förpackningar på rätt sätt. Bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensamma miljörum har samma skyldighet att ordna så förpackningar kan sorteras ut.

  • Kommer fritidshusen i Trosa kommun också att få fyrfackskärl?

    Ja, alla fritidshus kommer att få egna fyrfackskärl.

  • Kan jag välja att inte ha hushållsnära sortering?

    Nej, alla kommuner har i uppdrag att genomföra fastighetsnära insamling innan 1 januari 2027, enligt ett beslut från Sveriges regering.

  • Kommer avgiften att förändras?

    En viss justering kan komma att ske till 2026. Sveriges kommuner får ersättning från naturvårdsverket för alla insamlade förpackningar och antalet anslutna hushåll till fastighetsnära insamling.

  • Hur ofta kommer kärlen att tömmas?

    Det ena kärlet kommer att tömmas var fjortonde dag, det andra kärlet var fjärde vecka.

  • Behöver jag själv göra något inför bytet?

    Du behöver se till att ditt nuvarande kärl står på plats vid bytet. När det blir dags för dig att få dina kärl kommer en upphandlad entreprenör att hämta ditt gamla kärl och placera dit de nya. Det enda du behöver göra sedan är att sortera rätt enligt de olika facken.

  • Kärlen är för stora, jag har inte plats för dem.

    Får kärlen inte plats vid tomtgränsen så kan du rulla undan dina kärl till lämplig plats. Om du rullar undan dina kärl är det viktigt att du har koll på tömningsdag och vecka. Vid tömningsdag behöver ditt kärl stå vid tomtgränsen senast klockan 06.00.

    För att minimera risken att missa tömningsdagen rekommenderar vi att ordna en hårdgjord yta vid tomtgräns där dina kärl kan stå permanent. Kärlens handtag behöver vara vända mot gatan.

  • Vad gör jag om kärlen är fulla innan tömning?

    Det finns möjlighet att beställa en extra tömning av kärlet om du exempelvis har haft en tillställning som resulterat i extra avfall.

    För de hushåll där facket för restavfall inte räcker till kommer det finnas möjlighet att komplettera med ett extra kärl för restavfall, till exempel för familjer med flera blöjbarn och familjer med vård i hemmet.

    Det kommer att finnas fortsatta möjligheter att lämna dina förpackningar på Korslöts återvinningscentral.

  • Vad händer om jag sorterar fel?

    Felsorteringsavgift finns redan i Trosa kommuns avfallstaxa. Om du sorterar fel kommer du att få någon sorts information, och vid upprepad felsortering finns möjlighet för Trosa kommun att ta ut felsorteringsavgift.

  • Vad kommer att hända med återvinningsstationerna?

    Antalet återvinningsstationer kommer att minska från 1 januari 2027. Vissa återvinningsstationer kommer att bli kvar men enbart för sällankommande förpackningar i kartong och plast, till exempel förpackningar från möbler och TV-apparater.

  • Hamnar inte alla förpackningar ändå i samma behållare när kärlen töms?

    Nej, allt som sorteras i fyrfackskärlen förblir sorterade i avfallsbilarna som har samma fack som kärlen. På Tveta återvinningsanläggning töms och vägs alla fyra material var för sig. Bilen tömmer sina fyra avfall i olika tömningsfickor.

  • Vi är på gång att bygga ett gemensamt miljörum, hur gör vi nu?

    Ni är välkomna att ta kontakt med Telge Återvinning för genomgång av miljörummets utformning.

  • Jag bor på en ö, kommer jag också att få egna kärl?

    Trosa kommun kommer att titta närmare på ö-abonnemang under 2026.

  • Vad händer med förpackningarna efter att de är sorterade och tömda?

    När hushållens förpackningar är insamlade transporteras de till kommunens omlastningsstation, vilket för Trosa är Tveta avfallsanläggning. Här fördelas materialet mellan producentansvarsorganisationerna, som sedan ansvarar för att hämta sin andel av de insamlade förpackningarna.