Hoppa till huvudinnehåll
Sök

”Var inte rädd för att ta hjälp”

Bergs gård blev utsedd till Årets Nyföretagare 2017. Men hur startade det hela och vad hände sen? Frida Jonsson berättar om Bergs gårds företagsresa och delar med sig av viktiga erfarenheter till andra som funderar på att starta företag.

Ungefär en mil utanför Trosa ligger Bergs gård, som drivs av Frida och Magnus Jonsson och deras familj. Gården har drivits av Magnus släkt i snart 200 år och är i grunden ett lantbruk, tidigare med mjölkproduktion och idag med köttdjursuppfödning. Idag är Bergs gård även en upplevelsegård och resan dit startade för ungefär sju år sedan, med en byggnad som behövde rustas upp.

Den byggnaden blev starten på det som idag är en konferensanläggning. Efter att konferensanläggningen kommit igång och de även hade startat upp sin köttbod med kött från gårdens egna djur, så vågade Frida ta steget att säga upp sig från jobbet på bank och gå in i företaget på heltid.

– Vi hade ju redan företag, men Nyföretagarcentrum hjälpte oss väldigt mycket med att bolla idéer, för vi ville så mycket mer.

Och mer blev det. Fler byggnader rustades upp och blev kök, matsal, kafé, konferenslokal, mountainbike-arena och bröllopslokal.

– Första sommaren hade vi 18 bröllop på logen, och det blev faktiskt lite för mycket. Efter ett tag kände vi att vi behövde skala ner och sätta familjen först. Då tog vi hjälp av Almi.

Att ta hjälp från andra är något som Frida tycker är viktigt.

– Var inte rädd för att ta hjälp, gärna tidigt av Nyföretagarcentrum, så ni kommer rätt direkt. Trosa kommun har också varit ett väldigt stort stöd, vi har alltid kunnat ringa dit och få svar på frågor. Man kan bli väldigt ensam som företagare så att ta hjälp och att jobba för att utöka sitt kontaktnät är väldigt viktigt.

Enkät om lokalt företagsklimat

Just nu genomför Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning av det lokala företagsklimatet. I Trosa kommun är företagsklimatet en högt prioriterad fråga och undersökningen är en viktig uppföljning för att vi ska kunna utvecklas vidare. Har du fått enkäten? Gör din röst hörd och svara.

Läs mer om varför Trosa kommun anser att undersökningen är viktig.

Årets Nyföretagare

Utmärkelsen Årets Nyföretagare delas ut årligen av Trosa kommun och Nyföretagarcentrum till ett nystartat företag med goda möjligheter att utvecklas. Företaget ska ha startat under den senaste femårsperioden och ha tagit någon form av stöd från Nyföretagarcentrum.

Nyföretagarcentrum “Alla som vill kan söka hjälp”