Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Transkribering av filmen om Hållbarhetsdagarna 2020

Rickard Österlund, energi- och klimatrådgivare på Trosa kommun, säger

Jag heter Rickard Österlund och jobbar som energi- och klimatrådgivare här i Trosa kommun. Idag fortsätter vi med våra hållbarhetsdagar som har pågått i fyra dagar och idag blir det fokus på hållbart resande. Då ska vi prova bland annat elbilar, elcyklar och höra lite om laddningsinfrastruktur.

Kommunen har satsat stort på att sätta upp laddstolpar för att tillmötesgå elbilsmarknaden som kommer förmodligen att bli ganska stor.

Vi har fyra dubbla laddstolpar i Trosa och två stycken dubbla laddmöjligheter i Vagnhärad totalt är det sex stycken laddmöjligheter som det ser ut just nu och vi har en budget för nästa år att sätta upp ytterligare laddstolpar för att tillmötesgå den ökande elbilstrenden.

Lena Follin, säljare på CTEK Battery Chargers, säger

Jag vill upplysa folk hur man ska ladda hemma. Jag tycker det är jättekul att hjälpa folk och få en bra lösning och säker för att ladda sin elbil.

Det man ska tänka på när man köper en laddbox det är att du får bidrag från Naturvårdsverket  och ansökan är väldigt enkelt att göra så det tycker jag absolut man ska göra.

Douglas Danfors, säljare på Team Sportia i Trosa, säger

Vi är här idag för att vi vill visa att vi också tänker på miljön och kan bidra med att förbättra den dels med våra elcyklar som har blivit väldigt populära idag och som ökar stadigt.

Fördelarna med att välja en elcykel är framförallt att det öppnar upp möjligheten för att använda den  i vardagen mer än en vanlig cykel. Dels vad det gäller pendling men även ta sig till affären lite lättare och lämna bilen hemma utnyttja cykeln mer i vardagen, helt enkelt.

Sofia Arvidsson, säljare på TB Bil, säger

Våra förväntningar idag är att få möta intresserade kunder som är intresserade av hållbarhet och att vi ska få möjligheten att visa och berätta om våra produkter så att man får ett bra underlag till sin nästa bilaffär.

Niklas Bergström, säljare på Söderbergs bil, säger

Fördelarna överlag är att våra elbilar i dagsläget bygger på en egen bottenplatta om man kollar på bilarna som vi har med oss idag är det en bottenplatta som är utvecklad för elbilar och inte för en förbränningsmotor vilket kan göra bilarna mer effektiva.

Rickard Österlund, energi- och klimatrådgivare på Trosa kommun, säger

Trosa kommun är en ekokommun sedan 1994 och det innebär att det finns politiska beslut för att arbeta mot en hållbar utveckling.

Om någon av våra kommuninvånare har frågor kring energi och klimat så går det jättebra att kontakta oss energi – och klimatrådgivare. Vi är två stycken som sitter i kommunhuset och det går bra att ringa på växelnumret eller gå in på Trosa kommuns hemsida och letar upp energi – och klimatrådgivningen.