Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Vuxenutbildning

För dig som vill studera i vuxen ålder finns det många olika typer av utbildningar, kurser och skolor att välja på. Nedan har vi samlat ett urval av dessa.

Trosa kommun erbjuder Svenska för invandrare och Svenska som andraspråk för dig som nyligen kommit hit på plats i kommunen. Övrig kommunal vuxenutbildning erbjuds i samverkan med Campus Nyköping. För mer information läs nedan.

Olika typer av vuxenutbildningar

 • Komvux - kommunal vuxenutbildning

  För att studera kommunal vuxenutbildning ska du vara över 20 år och sakna eller ha bristande kunskaper inom det ämnesområde som kursen omfattar. Du som har avslutat gymnasiet kan söka behörighetskompletterande kurser även om du är yngre än 20 år.

  Är du intresserad av att läsa kommunal vuxenutbildning så görs detta via Campus Nyköping, möjlighet kan också finnas att studera på annan ort men ansökan görs fortfarande via Campus Nyköping. Via Campus Nyköping kan du även få studievägledning över telefon eller bokat möte.

  Läs mer på Campus Nyköpings hemsida.

 • Svenska för invandrare

  Utbildningen i svenska för invandrare (SFI) ger dig grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags- och arbetslivet. Har du läst SFI och vill vidareutveckla din svenska kan du läsa svenska som andraspråk (SVA) på grundläggande nivå.

  Läs mer om SFI och SVA här.

 • Folkhögskola

  Folkhögskolor och studieförbund drivs ofta av folkrörelser eller organisationer. De är inte bundna av centralt fastställda läroplaner utan erbjuder studier utifrån sin egen profilering. Kurserna kan vara både teoretiska eller inriktade mot yrken eller olika hantverk. Man får i de flesta fall inte betyg, utan ett omdöme eller intyg. Allmän kurs på folkhögskola kan ge allmän behörighet till högskolestudier. Många folkhögskoleutbildningar berättigar till studiestöd från CSN.

  Folkhögskolorna har en gemensam webbplats där du hittar adresser till alla skolor i Sverige.

  I Trosa kommun finns Stensunds Folkhögskola.

  Mer information

  Stensunds folkhögskolaÖppnas i nytt fönster
  Alla Sveriges folkhögskolorÖppnas i nytt fönster
  CSNÖppnas i nytt fönster

 • Högskola

  Du som är intresserad av högskoleutbildning har många valmöjligheter. Man kan läsa hela utbildningsprogram eller enstaka kurser. Många väljer att flytta till studieorten men i takt med att utbudet av distansutbildningar blir allt större ökar möjligheten att kombinera studier med arbete och att bo kvar på hemorten. Många universitet och högskolor finns också inom pendlingsavstånd.

  Högskoleutbildningar är statliga och kan sökas vid något av de universitet eller högskolor som finns i landet.

  Läs mer om högskolor och högskoleprovet.Öppnas i nytt fönster
  Läs mer om antagning.Öppnas i nytt fönster

  Mer information

  Studera.nuÖppnas i nytt fönster
  Universitets – och högskolerådetÖppnas i nytt fönster
  UniversitetskanslersämbetetÖppnas i nytt fönster

 • Yrkeshögskolan

  Yrkeshögskolan samlar all eftergymnasial yrkesutbildning i ett regelverk och med en statlig samordnare, YH-myndigheten. De tidigare KY-utbildningarna lyder nu under den nya myndigheten. Här hittar du 800 eftergymnasiala yrkesutbildningar. Välj bland yrkeshögskoleutbildning (Yh) och kvalificerad yrkesutbildning (KY).

  Mer information

  Myndigheten för yrkeshögskolanÖppnas i nytt fönster

Bli redo för jobb i Sörmland

Skolkontoret

Telefonnummer
0156-520 00

Besöksadress

Norrbackagatan 8
619 80 Trosa

Fax: 0156-520 56