Energiberedskap
Ett avbrott i elförsörjningen kan få stor påverkan på vardagen. Genom att förbereda dig kan du minimera möjliga negativa effekter av elavbrott.
Planera för avbrott
En nedskriven beredskapsplan där du listar vilka tekniska installationer som berörs vid ett eventuellt elbortfall kan vara en bra start på din planering. Skriv också upp vem som ansvarar för vad. Beredskapsplanen ska också ge instruktioner för hur du som småhusägare ska agera i olika situationer. Ha gärna din beredskapsplanering nedtecknad och utskriven, så du kommer åt den även vid ett elbortfall.
År 2020 fattade Sveriges regering ett försvarspolitiskt beslut om att rekommendera privatpersoner att ha en beredskap för minst en vecka. Planera för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i din bostad, under minst sju dagar.
Förebygg och minska risk
Ett sätt att minska konsekvenserna av ett elavbrott kan vara att energieffektivisera ditt hem. Ett välisolerat hus klarar till exempel att hålla värmen längre, även om det blir ett avbrott i uppvärmningen. Du kan få god vägledning från energideklarationen. Gör det även till en rutin att löpande se över ditt klimatskal (isolering, fönster, dörrar och liknande) och teknisk utrustning. Om du vill lära dig mer om din bostads klimatskal kan du låna Energiväskan från Trosas bibliotek.
Hantera avbrott
Om du drabbas av ett energiavbrott genomför du de åtgärder som är listade i energiberedskapsplanen. Det kan handla om tillfälliga åtgärder vid kortvariga avbrott eller åtgärder för mer långsiktig uthållighet. Övervaka löpande den tekniska utrustningen i hemmet, för att säkerställa att ingenting går sönder eller orsakar andra problem under avbrottet.
Försök att hushålla med värmen genom att stänga dörrar till rum som inte används, täta fönster och dra för gardiner. Tänk dock på att hushållning med värme aldrig får ske på bekostnad av ett hälsosamt inomhusklimat. I synnerhet du som eldar för värme behöver säkerställa en god ventilation.
Mer information
För mer information om energiberedskap besök Energi och klimatrådgivningen.
Under Din beredskap kan du få fler tips om hur du kan tänka och agera vid en samhällsstörning.
Ta stöd och hjälp
Om du vill ha hjälp med att gå igenom vad som är god energiberedskap och vad du behöver ha med i din beredskapsplan är du välkommen att kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare.
Energi- och klimatrådgivning
Karen Kynnefjäll
Energi- och klimatrådgivare
Lucas Berntsson
Energi- och klimatrådgivare