Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Sorteringsguide

Är du osäker över hur en förpackning ska sorteras? En stor del av hushållets avfall går att sortera ut och återvinna. Dina tidningar och förpackningar lämnar du på någon av Trosa kommuns återvinningsstationer. 

Alla förpackningar och tidningar som samlas in körs till återvinning för att bli nya förpackningar och produkter. Om du har förpackningar gjorda av flera material sorterar du efter det material som du uppskattar väger mest.

Det som inte är förpackningar återvinns på Korslöts återvinningscentral.

Du hittar fler återvinnings- och sorteringstips på sopor.nu. 

 • Tidningar

  I behållaren för tidningar får du sortera: Dags- och veckotidningar, kataloger, reklamblad, broschyrer, pocketböcker och skriv/ritpapper. Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar.

  Här sorterar du inte: Kuvert och inbundna böcker. Dessa läggs istället i hushållsavfallet eller brännbart avfall. Papperskassar, kartonger och liknande läggs i behållaren för pappersförpackningar.

 • Pappersförpackningar

  I behållaren för pappersförpackningar får du sortera: Pasta-, mjölk- och juicepaket, papperspåsar, skokartonger, toarullar och wellpapplådor. Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara utrymme.

  Här sorterar du inte: Kuvert läggs i hushållsavfallet eller brännbart avfall. Tidningar, reklamblad och liknande läggs i behållaren för tidningar.

 • Plastförpackningar

  I behållaren för plastförpackningar får du sortera: Flaskor, burkar, plastpåsar, refillpaket, plasttuber, chipspåsar och frigolit. Ta av korkar och lock. Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så de ligger var för sig. Det underlättar senare i återvinningen.

  Här sorterar du inte: Plastprodukter som inte är förpackningar lämnas som grov- eller hushållsavfall, till exempel möbler eller leksaker. Returflaskor lämnas mot pant i butik.

 • Metallförpackningar

  I behållaren för metallförpackningar får du sortera: Konservburkar, tomma sprayburkar, tuber, kapsyler, lock och tomma färgburkar. Böj in vassa lock på konservburken.

  Här sorterar du inte: Burkar som innehåller färg- och limrester, dessa lämnas till återvinningscentralen som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar, dessa lämnas som grov- eller hushållsavfall. Returburkar lämnas mot pant i butik.

 • Färgade glasförpackningar

  I behållaren för färgade glasförpackningar får du sortera: Flaskor och burkar av färgat glas. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem efter respektive material.

  Här sorterar du inte: Ofärgade glasförpackningar. Returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och övriga produkter som inte är förpackningar lämnas som grov- eller hushållsavfall. Glödlampor och lysrör lämnas på Korslöt återvinningscentral.

 • Ofärgade glasförpackningar

  I behållaren för ofärgade glasförpackningar får du sortera: Flaskor och burkar av ofärgat glas. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem efter respektive material.

  Här sorterar du inte: Färgade glasförpackningar. Returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och övriga produkter som inte är förpackningar lämnas som grov- eller hushållsavfall. Glödlampor och lysrör lämnas på Korslöt återvinningscentral.

 • Matavfall

  I den prickiga matavfallspåsen får du lägga: Frukt- och grönsaksrester, tepåsar, kaffesump, äggskal, köttben och liknande. Lite hushållspapper går också bra.

  Här slänger du inte: Plast, snus, cigaretter, blommor och stearin är inte matavfall.

 • Batterier

  I batteriholkarna kan du lämna: Lösa småbatterier som används i till exempel ficklampor, klockor, fjärrkontroller eller kameror.

  I batteriholkarna lämnar du inte: Produkter med inbyggda batterier samt bilbatterier, det lämnas med annat elavfall på Korslöt återvinningscentral.

 • Textil

  Lägg dina textiler i insamlingsboxarna vid återvinningsstationerna eller på Korslöt så de kan återanvändas eller återvinnas.

  Läs mer om textilinsamlingen i Trosa kommun.

 • Restavfall

  Restavfallet är det som blir kvar när du har sorterat ut alla förpackningar och matavfall. I restavfallet ingår bland annat: Tops, tamponger och bindor, tvättlappar, våtservetter, näsdukar, blöjor, diskborstar, tandborstar, dammsugarpåsar, kattsand, pennor, fönsterkuvert och vanliga kuvert, snus och cigaretter, små mängder blomjord mer mera.

Telge Återvinning

Kontakt vid frågor om avfallshantering

Telefonnummer
08-550 222 33

Öppettider

Måndag-fredag 08.00-15.00