Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Mot tyrannen stån opp

Den 26 januari 2020 inträffade en historisk händelse i Trosa kommun. En specialskriven pjäs om en av Trosabygdens – och Sveriges – viktigaste personer hade premiär i Trosa lands kyrka. En unik föreställning om kvinnorna och reformationen sedd genom Kristina Gyllenstiernas ögon.

Det är första gången Trosa kommun har beställt ett dramatiskt originalverk, och samtidigt första gången en föreställning om Kristina Gyllenstierna (1494–1559) – en gång Sveriges regent, småbarnsmor och ledare för motståndet mot en invaderande makt – framförs på samma plats som hon en gång levde. Föreställningen som hade premiär i Trosa lands kyrka den 26 januari 2020 och spelades sen under sommaren 2021, nu går föreställningen ut turné och går att ses runt om i Sverige.

Med historisk förankring i Trosa kommun

Dramatikern Vibeke Nielsen har skrivit pjäsen Mot tyrannen stån opp! och spelar själv rollen som Kristina. Jan Svedman spelar kaplan Johannes, Kristinas biktfader och förtrogne. I ett intensivt förtätat drama berättar Kristina själv om de händelser och umbäranden som kantat hennes liv. Från förlusten av make och barn, kampen mot tyrannen, fångenskapen i Danmark och maktspelet om Sveriges krona och kors. För berättelsen om Kristina handlar i lika hög grad om Sverige och transformationen från ett katolskt land till ett protestantiskt – det vi idag kallar reformationen.

Kristina Gyllenstierna ägde under sin livstid slotten Hörningsholm och Geddeholm, som idag heter Tureholm, och begravdes efter sin död i Trosa lands kyrka, där pjäsen hade premiär.