Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Sopning och sandupptag

Sopning och sandupptagning av kommunala gator och vägar påbörjas när snön smält och vi haft mer än en veckas frostfria nätter i följd. Det brukar i regel vara i början av april, men kan tidigareläggas om vädret tillåter. Gruset ska vara avlägsnat innan 1 maj och utförs av Trosa kommuns drift- och underhållsentreprenör Orca Entreprenad AB.

Startskottet för sandupptagning och sopning är väderberoende

Så snart snön töat bort växer önskan om att sopa upp sand och grus på våra gator och vägar. Men så länge det är minusgrader på nätterna kan fukt och nederbörd frysa på och ge halka under natten och morgonen, vilket gör att vi inte kan ta bort gruset för tidigt.

När vädret är tillräckligt milt kan sandupptagningen börja. Orca börjar med grovsopning och återkommer till samma område för finsopning, därför kan det se osopat ut innan det är helt klart.

Hur kan du hjälpa till?

Sopa gärna ut grus och sand från trottoaren ut på vägen så kan Orca sopa upp det när de kommer förbi din gata. Håll extra koll på parkeringsreglerna och undvik att stå utmed gator – det försvårar och försenar arbetet.

Felanmälan

Orca har fram till den 1 maj på sig att avlägsna grus och sand på gatorna. Bor du utmed en gata som Trosa kommun ansvarar för och som inte är färdigsopad den 1 maj? Då kan du skicka in en felanmälan till oss.Öppnas i nytt fönster

Här kan du kontrollera vilka gator och vägar som Trosa kommun har ansvar över.