Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Ängsgården får två extra lägenheter

Utvecklingen av Ängsgårdens demensboende fortgår och just nu pågår renoveringen av avdelning Gläntan. Här har planlösningen justerats för att få plats med två extra lägenheter.

Det har hänt mycket på Ängsgården under det senaste året. I september 2023 invigdes den helt nybyggda delen Lunden. Därefter har avdelning Solvingen genomgått en renovering och de boende kunde flytta in i uppfräschade lägenheter i februari i år. Just nu pågår renoveringen av den sista avdelningen, Gläntan, där inflytt planeras till hösten. Och här har man lyckats få till två extra lägenheter.

Ändrad planlösning

– Vi såg att vi hade ytor som skulle kunna användas bättre, vi behöver till exempel inte två kök på avdelningen. Så vi frågade om det var möjligt att göra om planlösningen för att få in två lägenheter till, vilket vi har behov av, säger enhetschef Lena Skålberg.

– Jag undersökte om förändringen av planlösningen var möjligt byggnadstekniskt, om vi kan uppfylla de myndighetskrav som finns och så vidare. Det visade sig fungera och vi fick ett godkänt bygglov, säger byggprojektledare Olof Hjortronberger.

Ytorna för de två köken blir nu i stället två lägenheter, och två gemensamhetsytor byggs om till ett allrum samt ett kök.

Samma modell som Lunden

Alla avdelningar på Ängsgården renoveras efter samma modell som användes till att bygga upp Lunden. Det vill säga med satsning på ljuddämpning i väggar och tak och harmoniska lugnande färger. Alla ytskikt byts ut och det blir bland annat nya badrum med höj- och sänkbara toaletter och handfat, nya kök och ny ventilation med luftkonditionering för varma dagar.

– Det har verkligen blivit fantastiskt fint på Ängsgården. Både de boende och personalen trivs. Vi ser fram emot när hela Ängsgården är färdig, säger Lena Skålberg.

Entrén till Solvingen flyttas tillfälligt

I juni startar renoveringen av den sista etappen på Ängsgården, vilket blir dagverksamheten, omklädningsrum, kontor och medicinrum. Det gör att huvudingången till Solvingen kommer vara oåtkomlig för en tid, och besökare till Solvingen kommer tillfälligt att behöva gå in via baksidan.

Inflytt på avdelning Gläntan beräknas ske i oktober.

Photo 1 of 2

Planlösningen har gjorts om och ett av köken har plockats bort.