Att minnas för framtiden – elever från Tomtaklintskolans resa till Polen
Resan till Krakow blev en upplevelse som lämnar spår. Genom besök på historiska platser och möta starka berättelser fick eleverna från Tomtaklintskolan en djupare förståelse för förintelsens verklighet – och vikten av att minnas och berätta vidare.
Under vårterminen fick elever i årskurs 8 vid Tomtaklintskolan erbjudandet att skriva ett personligt brev och berätta varför de hade velat följa med på en resa till Krakow med syfte att lära sig mer om andra världskriget och förintelsen. Det var genom detta brev som Olga Brox, Alice Wiberg, Tilde Edman, Beatrice Kihlgren, Ida Lofte och Sofia Friare valdes ut. I slutet av september åkte de till Krakow för en sex dagar lång resa som inte bara handlade om att lära sig historia, utan också om att möta den, känna den och bära den vidare.
– Det var sex nervösa tjejer som lämnade Sverige för den här resan. Hem kom vi med mer självsäkra tjejer som dessutom haft en upplevelse de kommer dela livet ut, säger Daniel Dreydel, som arbetar lärare på Tomtaklintskolan och var en av de två lärare som var med på resan.
Upplevelser som berör och formar
Att besöka Auschwitz var en av de aktiviteter som eleverna såg mest fram emot, och när de några veckor efter hemkomsten i tisdags kväll höll en presentation för sina föräldrar, märktes det tydligt att just detta besök hade gjort ett starkt intryck. Kombinationen av platsens historia och de många berättelser de fått ta del av under resan hade påverkat dem djupt.
– För vissa var resan jobbig på plats, för andra kom det efteråt. Vi har alla processat det på olika sätt, och det är helt naturligt, förklarar Martina Ekstrand, lärare på Tomtaklintskolan som också var med på resan.
Det var både stolta föräldrar, mor- och farföräldrar, lärare samt rektorer som berömde eleverna efter sin presentation. På frågan om det hade åkt om det vetat hur resan skulle bli svarar tjejerna ett enhetligt ja och tillägger att alla borde få chansen att göra en sådan här resa. Deras övergripande budskap är tydligt: historien måste berättas vidare. Resan till Krakow blev inte bara en lektion i historia, utan också en resa i personlig utveckling. Den är en påminnelse om vikten av att aldrig glömma – och om att de berättelser vi bär vidare kan forma framtiden.
Nu fortsätter arbetet med att berätta historian vidare, härnäst till klasskompisar och elever på Tomtaklintskolan.
Bilder från resan
I byn Rabka besökte de en SS-skola och en judisk begravningsplats
Information
Bakom resan till Krakow står organisationen SKMA – svenska kommittén mot antisemitism. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism.