Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Enkla medel skapar trevligare måltidsmiljö på Tomtaklintskolan

Hur skapar man en trivsam och harmonisk måltidsmiljö i en skolmatsal för högstadieungdomar? På Tomtaklintskolan handlar det om engagerade medarbetare, många små och enkla lösningar och att låta förändringen ta sin tid.

Sedan ett drygt år tillbaka arbetar Angelica Lind som arbetsledare i köket på Tomtaklintskolan. Hon brinner för att skapa en helhetsupplevelse, där maten och miljön tillsammans bidrar till att förstärka den positiva upplevelsen kring skolmåltiden.

– Ofta hamnar fokus på att maten ska vara god och vällagad, och det ska den såklart vara. Men för att få det optimala, att alla sinnen får en bra upplevelse, behöver man också tänka på miljön runt omkring, säger Angelica Lind.

Gardiner, detaljer och växter

Tillsammans med sina kollegor och i dialog med måltidschefen har hon under året arbetat med att skapa en lugnare och mer enhetlig miljö i matsalen, en miljö som elever och lärare ska uppskatta att vistas i. Allt har gjorts med små medel, och steg för steg har nya inslag kommit till som tillsammans bidrar till en helhet.

– Fönstren var helt tomma tidigare. Nu har vi köpt gardiner, lampor, krukor och tavellister och försökt hålla oss till en färgskala med naturmaterial. Riktiga växter är svårt när vi stänger över jul och sommar, men vi har hittat fina konstväxter som ändå ger en ombonad känsla, berättar Angelica Lind.

För henne är återbruk en naturlig del av arbetet. Hon letar gärna efter fynd på loppisar och sådant andra lämnat till återvinning – små detaljer som kan ge stort intryck. De funderar även över hur de kan använda saker från köket, till exempel gamla konservburkar, på ett nytt sätt i matsalen.

– Det har inte kostat särskilt mycket. Jag tycker det är roligt att hitta saker som andra lämnat och ge dem nytt liv här i matsalen.

Pågående arbete

Arbetet är inte färdigt utan pågår fortfarande. Under höstlovet ska en av väggarna få ny färg och nya tavlor sättas upp. Planer finns också på att få i gång musik i högtalarna för att bidra till en lugnare ljudmiljö.

– Mitt mål är att höja glädjen och upplevelsen av att gå till matsalen. Vi vill att det ska kännas lite som att komma till en restaurang – trivsamt, välkomnande och fint. Det känns som att både elever och lärare uppskattar förändringen, säger Angelica Lind.

Angelica Lind, arbetsledare i köket på Tomtaklintskolan.

Diplom för ekologiska inköp

Under hösten uppmärksammades måltidsenheten i Trosa kommun av Ekomatsligan och fick ta emot ett diplom för sitt arbete med ekologiska inköp. Under 2024 uppgick andelen ekologiska inköp till 52,8 procent, vilket gav Trosa kommun en 8:e plats bland alla kommuner i Sverige.

– Det känns väldigt roligt att vårt arbete med ekoinköp uppmärksammas. Vi arbetar mycket med att köpa in ekologiska varor och att handla så mycket närproducerat som möjligt, säger Jenny Sultan, måltidschef i Trosa kommun.

Offentliga måltidens dag

Den tredje torsdagen i oktober uppmärksammas den offentliga måltidens dag. Dagen ska bidra till att öka medvetenheten om offentliga måltiders betydelse i samhället.