Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Ett samarbete för framtiden, miljön och en skräpfri natur

I skogarna runt Trosa pågår ett annorlunda arbete. På en plats som varit bortglömd lyfter engagerade händer bort lager av jord och gammalt skräp – rester från en tid innan återvinning var en självklarhet.

I skogen vid Krymla står träden tätt och höstlöven ligger som ett täcke över marken. På knä i en tre gånger en meter stor grop ligger Joel Knutsson från företaget Rent i Skogen på knä. Joel leder arbetet att städa upp den gamla soptippen som ligger dold under marken.

– Det vi gör här är att ta hand om gammalt avfall som legat gömt i naturen i årtionden. Genom att samarbeta med kommunen och de boende visar vi vad som är möjligt när vi jobbar tillsammans, förklarar Joel.

När gammalt avfall blir ett modernt problem

På 1970-talet började återvinningsstationer bli vanliga, men innan dess dumpades sopor ofta direkt i naturen. Gamla tippområden kan innehålla allt från glasflaskor och konservburkar till målarburkar och batterier. Under årens gång bryts dessa föremål ner och kan läcka skadliga ämnen som påverkar både mark och vatten. Det gör arbetet med att sanera dessa platser både viktigt och angeläget.

Tidigare i år hjälpte Rent i Skogen till att sanera delar av en gammal tipp i Lånestahedens naturreservat, där liknande problem uppdagades. Kommunekolog Elin van Dooren lyfter fram vikten av arbetet:

– Att sanera gamla tippområden är ett viktigt steg mot en renare och mer hållbar framtid. Vi tar hand om historiska miljöproblem och skapar samtidigt ett starkt engagemang i kommunen.

Ett samarbete för en bättre miljö

Saneringen är en del av ett LONA-projekt, och ett samarbete mellan Trosa kommun, Länsstyrelsen Sörmland och Rent i Skogen. Joel och hans team har lång erfarenhet av att lokalisera och hantera gamla tippområden. Deras arbete kombineras med stöd från boende i området, som bidrar med både praktisk hjälp och transport av material.

– Det är inspirerande att se hur folk engagerar sig, säger Joel. Vi ser verkligen styrkan i att arbeta tillsammans – både med kommunen och de boende. På så sätt blir resultatet både effektivare och mer meningsfullt.

För att göra projektet hållbart sorteras och återvinns en stor del av det som grävs fram. Metallskrot säljs till återvinningsföretag, och vissa föremål auktioneras ut på Tradera för att minimera mängden avfall. Farligt avfall, som asbest eller kemikaliebehållare, lämnas kvar för särskild hantering. På så sätt bidrar projektet inte bara till att rensa naturen utan också till att återanvända material där det är möjligt.

Trosa – en skräpfri kommun

Projektet är en del av Trosa kommuns långsiktiga mål att bli Sveriges första skräpfria kommun. Genom att sanera gamla tippområden och engagera både organisationer och privatpersoner hoppas vi inspirera andra kommuner att göra liknande insatser. Det är även ett konkret sätt att ta hand om historiska miljöproblem och samtidigt bygga en renare framtid.

Joel och Elin har båda lyft fram något som är unikt för Trosa kommun – det faktum att det nästan inte hittades något nytt skräp under arbetet. Detta är ovanligt jämfört med andra kommuner och visar hur mycket kommuninvånarna bryr sig om sin närmiljö.

– Det är tydligt att invånarna i Trosa tar hand om sin natur. Att se den omtanken är både inspirerande och hoppingivande för framtiden, avslutar Elin.

Photo 1 of 4

I skogen vid Krymla arbetas det för fullt för att städa rent efter en gammal soptipp.