Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Företagsresan – “Våga starta ditt företag nu”

Johan Wolpher Wekell är VD för Apelago Group som fick utmärkelsen Årets Nyföretagare 2021. Här berättar han om sin företagsresa och förklarar varför du som funderar på att starta företag ska våga göra det nu.

Apelago startade 2018 då Johan Wolpher Wekell flyttade tillbaka med familjen till sin uppväxtort Trosa. Med erfarenheter från eventbranschen ville han starta ett liknande företag här med målet att få fler människor att uppleva skärgården.

– Att starta företaget själv var en utmaning. Jag valde att starta ett aktiebolag genom att köpa ett färdigt företag som jag döpte om, först till Archipelago Event, men senare till det lite enklare namnet Apelago.

Fokus var event i skärgården, både för företag och för privatpersoner. När sedan upphandlingen för Trosa Gästhamn lades ut 2019 gick han ihop med företaget Smaksensation i Sverige AB som idag består av Henrik Richter, Anton Fröidstedt och Andreas Pålsson. Idag omfattar Apelago Group Gästhamnen, skärgårdstrafiken, restaurang Kölsvinet, Trosa havsbad och camping, Kråmö skärgårdsby, tidningen Upptäck Trosa, ett nystartat städföretag samt evenemangen Trosa Boatshow och Trosagalejet.

2021 blev de utsedda till Årets Nyföretagare.

– Det var väldigt hedrande och roligt att få ett erkännande för det arbete vi hade lagt ner. Vi är oerhört stolta över utmärkelsen.

De senaste åren har de lanserat flera evenemang för att sätta Trosa ytterligare på kartan. Det ena är båtmässan Trosa Boatshow och det andra Trosagalejet, en festival på Hamnängen som fick drygt 10 000 besökare.

Johan Wolpher Wekell säger att han nog inte hade väntat sig att bolaget skulle växa så mycket som det har gjort på turismsidan. Men ambitionerna om att växa ännu mer finns.

– Jag hade snarare visionen att vi skulle växa inom event. Men när upphandlingarna för campingen och gästhamnen kom ut så kändes det naturligt att söka. Den röda tråden är fortfarande att verka i skärgården. Alla vi i bolaget arbetar och bor här och brinner för att vara med och utveckla Trosa ännu mer, säger Johan.

I filmen delar Johan med sig av sin företagsresa och berättar varför du som har en företagsdröm ska våga starta den nu.

Enkät om lokalt företagsklimat

Just nu genomför Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning av det lokala företagsklimatet. I Trosa kommun är företagsklimatet en högt prioriterad fråga och undersökningen är en viktig uppföljning för att vi ska kunna utvecklas vidare. Har du fått enkäten? Gör din röst hörd och svara.

Läs mer om varför Trosa kommun anser att undersökningen är viktig.

Nyföretagarcentrum

Utmärkelsen Årets Nyföretagare delas ut årligen av Trosa kommun och Nyföretagarcentrum till ett nystartat företag med goda möjligheter att utvecklas. Företaget ska ha startat under den senaste femårsperioden och ha tagit någon form av stöd från Nyföretagarcentrum.

Nyföretagarcentrum “Alla som vill kan söka hjälp”