Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Gemenskap över generationsgränser

I veckan var barn från Björkbackens förskola och bakade tillsammans med boende på Trosagården. Ett besök som var både lyckat och efterlängtat.

Att umgås över generationsgränser är givande och viktigt, det skapar både trygghet och meningsfullhet. När enhetschefen för Trosagården via Trosa kommuns chefsförsörjningsprogram blev mentor till Pernilla Kristensen på Björkbackens förskola föddes idén att göra gemensamma aktiviteter som kunde gynna både barnen och de äldre. Redan i våras fick Trosagården besök av barn som kom och pysslade, och i veckan kom återigen en grupp för julbak tillsammans med de boende.

Givande för både stora och små

Pepparkakor, lussekatter och skumtomtar. Här hjälps de åt att kavla ut degen, medan några ägnar sig åt att välja formar och förse plåten med bakplåtspapper. Att baka tillsammans är mysigt och givande för både stora och små. De som inte ville baka valde ändå att sitta med för att samtala och vara en del av gemenskapen.

– De boende har verkligen uppskattat besöken från barnen och har tyckt att det varit väldigt värdefullt och roligt, berättare Emelie Littorin, enhetschef på Trosagården.

När all deg var utbakad, de nybakta lussebullarna uppätna och springet i benen började bli för stort hos barnen så var det dags att säga hej då för denna gång. Att samarbeta på det här sättet är något som både Emelie och Pernilla ser som viktigt och något de kommer att fortsätta arbeta för att utveckla.

Photo 1 of 4