Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Justerade skolmenyer för en budget i balans – men fortsatt med eleverna i fokus

De höga livsmedelspriserna gör att Trosa kommun behöver se över kostnaderna för skolmåltiderna. Vissa förändringar kommer att ske, men med fortsatt fokus på näringsrika måltider som eleverna tycker om.

De ökade kostnaderna för livsmedel har varit kännbara i de flesta hushåll under en längre tid. Även skolmåltiderna påverkas och kostnaderna ligger i år högre än vad som får plats i livsmedelsbudgeten. Förutom de höga livsmedelskostnaderna påverkar också högre transportkostnader samt att eleverna äter mer mat. Skolmåltiderna är en politisk prioritering som i år får 1 miljon kronor extra för livsmedelsinköp, men vissa justeringar kommer att behöva göras för att kunna hålla en budget i balans.

– Skolmåltiderna är en viktig del i utbildningen och det finns krav på att de ska vara näringsriktiga. Det finns forskning som visar att skolluncherna bidrar med hälften av elevernas grönsaksintag och två tredjedelar av deras fiskintag. Så vi jobbar för att få till bra lösningar för att fortsätta ha näringsrika måltider som barnen vill äta, utan att det blir för dyrt, säger Jenny Sultan, måltidschef på Driftenheten som är den del i Trosa kommun som sköter måltidshanteringen.

Översyn av recept och fortsatt svensk mat

De åtgärder som görs för att hålla nere kostnaderna är främst att se över recepten och laga mer mat från grunden. Animalier minskas till förmån för mer vegetabilier, Bregott byts ut mot Flora och billigare påläggs serveras till mellanmålen.

All mat som köps in kommer fortsatt att vara svensk och, i så stor utsträckning som möjligt, närproducerad. Färre livsmedel kommer däremot att vara ekologiska och sedan i höstas är inte längre all mat som serveras laktosfri – men finns alltid som alternativ för de elever som behöver.

En del maträtter, med hög råvarukostnad och många olika komponenter kommer inte förekomma lika ofta på menyn, till exempel tacos och hamburgare.

– Det här är rätter där vi dessutom alltid har mycket svinn. Men en gång per termin kommer vi låta eleverna rösta fram en maträtt som de vill äta, och då kan vi servera tacos eller hamburgare om det är vad eleverna önskar, säger Jenny Sultan.

Mycket som eleverna gillar blir kvar

Alla skolelever har idag tre maträtter att välja på varje dag (en med kött, fågel, fisk eller vegetarisk, en vegetarisk och en soppa), salladsbuffé, hårt bröd samt mjölk. Det kommer de att ha även i fortsättningen.

– Många rätter som vi vet att barnen tycker väldigt mycket om kommer att finnas kvar, som lasagne, spagetti och köttfärssås och korv. Men guldkanten kommer att få finnas hemma. De flesta kommer kanske inte märka så stor skillnad, men det är tuffa tider och vi hoppas att alla har förståelse för att vi behöver göra förändringar, säger Jenny Sultan.

Läs mer om skolmåltider

Trosa kommuns skolkök arbetar hårt med att hålla matsvinnet på en så låg nivå som möjligt. I snitt blir 114 kilo mat från skolorna till svinn varje dag.

Kommunikation och produktionskök minskar matsvinnet i skolorna