Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Kompetenshöjande insatser inom vård och omsorg

På Trosa kommuns Kliniska Träningscenter (KTC) i Vagnhärad får vårdpersonal möjlighet att fördjupa sina kunskaper och öva på kritiska moment som är avgörande för en trygg och kvalitativ vård. Med en växande äldre befolkning är KTC en viktig del i Trosa kommuns satsning på att möta både dagens och framtidens utmaningar inom vård och omsorg.

Vi har tidigare berättat om hur Trosa kommuns Kliniska Träningscentrum (KTC) i Vagnhärad används för att vårdpersonal som utbildar sig till undersköterskor ska får sin praktiska utbildning, men KTC fyller fler funktioner än så. Josefine Blomqvist är färdigutbildad undersköterska och arbetar inom hemtjänsten i Trosa, under våren har hon deltagit i kompetenshöjande utbildningar på KTC.

– Vissa moment gör vi mer sällan ute hos brukarna. Att det finns en plats där vi kan öva på dem på ett tryggt sätt känns både viktigt och värdefullt, förklarar Josefine.

Vården ställer ständigt krav på uppdaterade kunskaper, och på KTC får vård- och omsorgspersonal träna på praktiska moment under handledning av utbildade sjuksköterskor. Heidi Frykman, sjuksköterska och ansvarig för KTC, ser den kontinuerliga utvecklingen som avgörande.

– Det finns inget tak för kunskap. Vi kan alltid utveckla oss, öva på avancerade moment och se till att vi är redo för vårdens alla krav, säger Heidi.

Trygghet och precision genom handledning

Att öva på att ta blodtryck, vitalparametrar och andra moment är ett sätt att se till att hålla kunskapen uppdaterad. Utbildningarna på KTC genomförs i små grupper, vilket ger utrymme för frågor och personlig återkoppling. Det gör att personalen kan få vägledning i en trygg miljö där misstag blir en del av lärandet. Patientsäkerhet är en central del och deltagarna får lära sig att följa rutiner noggrant för att skapa trygg vård för brukarna – men också för att känna sig säkra i sin yrkesroll.

För undersköterskor inom hemtjänsten och särskilt boende,  där arbetsdagen ofta är mer oförutsägbar, erbjuder KTC möjlighet att höja personalens kompetens. Den praktiska träningen på KTC skapar en möjlighet att snabbt identifiera eventuella avvikelser i brukarnas hälsotillstånd. Att använda sina nya kunskaper i det dagliga arbetet stärker både kompetensen och engagemanget.

– Det är genom att stärka kompetensen i vår befintliga personalgrupp som vi kan möta framtida krav på vård och omsorg, avslutar Heidi.

Med kontinuerlig utveckling och trygghet i yrkesrollen skapar KTC möjligheter för medarbetare inom vård och omsorg att växa, med målet att säkerställa  en högkvalitativ vård som klarar av att möta  behoven av framtidens vård.