Nu skapar produktionsköken sina egna menyer
Från och med den här vårterminen kommer Trosa kommuns skolors produktionskök att planera sina egna menyer. Syftet är bland annat att enklare kunna plocka upp önskemål från eleverna, ta bättre hand om det som finns hemma och samtidigt öka yrkesstoltheten hos medarbetarna.
I matsalen på Fornbyskolan ligger en doft av nylagad fisk i luften. Dagens lunch på nystekt fisk med dill och citron har precis lagts upp, bredvid behållare med potatisstomp och en salladsbuffé med bland annat morötter, broccoli, ärtor och fetaost. Om bara en kort stund väntas dagens första lunchgäster ställa upp utanför matsalsdörrarna.
Fornbyskolans produktionskök är inte det enda skolkök i kommunen som lagar fisk den här dagen. Men de är de enda som valt att servera den citronstekt med potatisstomp. Från och med den här vårterminen kommer nämligen alla skolornas produktionskök att sätta sina egna veckomenyer, i stället för att alla kök följer en och samma meny.
Ta vara på elevönskemål
– Bakgrunden till beslutet är att vi tror att det här kommer ge skolorna en möjlighet till bättre dialog med eleverna om skolmaten och snabbare kunna fånga upp deras önskemål. Det ska bli lättare för eleverna att kunna påverka maten på sin skola, säger Jenny Sultan, måltidschef.
I Fornbyskolan har de skaffat en brevlåda som snart kommer att sättas upp i matsalen. Där kommer eleverna att kunna framföra sina önskemål. Liknande önskelådor kommer att sättas upp i alla matsalar där det inte redan finns.
Daniel Velander är arbetsledare för Fornbyskolans produktionskök, som också lagar maten till Hedebyskolan. Han ser bara fördelar med att de nu får planera sina egna menyer.
– Det blir roligare och mer av en utmaning för oss som lagar maten. Vi gör det också tillsammans vilket gör alla i köket mer delaktiga och samspelta. Vi får också en ökad flexibilitet att göra anpassningar som funkar för varje kök.
Igenkännbara koncept
Han tror inte att eleverna kommer uppleva så stora skillnader mot tidigare. Köken kommer i stor utsträckning fortsätta arbeta med koncept som eleverna känner igen, exempelvis fisk på tisdagar och soppa på torsdagar, men att de kan tillföra nya smaker och tillbehör.
– Vi har ju fortfarande vår budget att förhålla oss till, men har vi till exempel en rätt som vi vet att barnen här i Vagnhärad uppskattar lite extra så har vi ökade möjligheter att servera den oftare nu. Sedan blir det även enklare att ta till vara på den mat vi får över och det som vi redan har i frysen vilket gör att vi kan hålla nere vissa kostnader. Vårt mål är att barnen ska tycka om det vi lagar, äta och bli mätta, säger Daniel Velander.
Produktionskök
I Trosa kommun finns tre produktionskök. Köket på Fornbyskolan som lagar maten åt Fornbyskolan och Hedebyskolan, köket på Skärlagskolan som lagar maten åt Skärlagskolan och Vitalisskolan, samt köket på Tomtaklintskolan som lagar maten åt Tomtaklintskolan och Kyrkskolan.