Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Omvårdnadsassistent – yrket som ger det lilla extra

Ute är det kallt och blåsigt, inne hörs diskmaskinen dovt ifrån köket och i matsalen sitter några boende kvar efter lunchen. På avdelningen Viken på Trosagården sitter Johanna Tviet uppflugen på en pall och pratar med enhetschef Emelie Littorin. Här har hon jobbat i tio månader och kan nu inte tänka sig ett annat jobb – trots att hon aldrig skulle arbeta inom vård och omsorg.

Johanna Tviet är 22 år gammal och parallellt med att hon arbetar studerar hon till socialpedagog. Att arbeta inom vården var inte ett självklart val för Johanna med efter ett tips från en kompis hamnade hon tillslut på Trosagården.

– Det var faktiskt en kompis som arbetar på Häradsgården som sa till mig att jag borde arbeta inom vården, att det skulle passa mig perfekt. Jag sa aldrig i livet och tänkte att jag absolut inte ville det, men sen blev det att ändå att jag sökte, berättar Johanna.

Johanna sökte jobb under våren 2022 och fick då sommarjobb på Trosagården, där har hon blivit kvar trots att det inte alls var hennes plan. Innan Johanna började arbeta på Trosagården hade hon uppfattningen om att arbetsuppgifterna som omvårdnadsassistent inte skulle passa henne och att hon inte skulle trivas med att arbeta så nära människor.

– Min bild av yrket stämde inte ihop med verkligheten. Att arbeta här är så givande och du får så mycket tillbaka! Dels av dina kollegor men framförallt av de boende. Jag känner verkligen att jag gör nytta i mitt arbete, och de boende ger så mycket tillbaka i tacksamhet och glädje.

Hon berättar vidare att det är de små tillfällena mellan de ordinarie uppgifterna som hon uppskattar allra mest, mötet med de boende och de samtal de har.

– Jag gillar också att göra det lilla extra, det behöver inte röra sig om stora grejer utan kan handla om att jag ser att någon behöver hjälp och att jag hjälper dem innan de hinner fråga eller att man skojar tillsammans och har en rolig stund.

Empati, lyhördhet och mycket vilja anser Johanna är viktiga egenskaper när man arbetar inom Vård och omsorg. Att vilja vara där, att vilja hjälpa samt att se individen.

– Vi bygger relationer, det är både fint och stundvis tungt men framförallt är det väldigt givande.

Johannas plan är att fortsätta sina studier parallellt med hennes arbete, och från början tänkte hon att hon skulle söka ett annat jobba men idag trivs hon så bra att hon inte känner det behovet utan planerar att stanna kvar på Trosagården.

– Ja, nej jag letar inte ens jobb idag, säger Johanna och ler.

Johanna Tviet arbetar på Trosagården sen 2022 och trivs bra med både kollegor och arbetsuppgifter.

Vill du också arbeta inom vård och omsorg?

Du hittar alla lediga jobb inom vård och omsorg i Trosa kommun här. Just nu har vi tjänster inom såväl särskilt boende som hemtjänsten samt att vi söker sommarjobbare.