Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Över 80 ton insamlade textilier 2023

För ett år sedan tog Telge återvinning över ansvaret för textilinsamlingen i Trosa kommun. Och det har samlats in en hel del i boxarna sedan dess – totalt 80 960 kilo under 2023. Av allt som samlas in går 70 procent till återbruk.

Textilinsamlingens boxar finns vid de flesta återvinningsstationer runt om i kommunen samt på återvinningscentralen Korslöt. Här kan du lämna kläder, hemtextil, tygsaker, skor, skärp, handväskor och mjukisdjur.

I dagsläget görs en grovsortering under insamlingen där det som bedöms vara skräp rensas ut. Allt kvarvarande körs vidare till organisationen Humana i Litauen där det tas tillvara. Det som är trasigt och smutsigt återvinns till exempel som isolering i bilar, tvättmaskiner eller blir till trasor inom industrin.

Av allt som läggs i insamlingsboxarna går cirka 70 procent till återbruk, 20 procent till återvinning, 8 procent till energiåtervinning  och 2 procent är mjukisdjur och leksaker.

I höst kommer Telge återvinning att öppna en egen försorteringsanläggning vilket innebär att en större del av sorteringen kommer att ske i Sverige, och enbart återbruk kommer att skickas utomlands.

– Trosas kommuninvånare är fantastiskt duktiga på insamling av textilier. Vi har samlat in stora mängder under flera år och det har inte skett någon minskning, snarare tvärtom, säger Eija Karlsson, handläggare renhållning i Trosa kommun.

Telge återvinning

Telge återvinning är den aktör som ansvarar för textilinsamling, insamling av hushållsavfall samt tömning av återvinningsstationer i Trosa kommun. Det betyder att det är till Telge återvinning ni vänder er om någon av återvinningsstationerna behöver städas eller behöver en extra tömning. Telefon: 08-550 222 33, e-post: atervinning@telge.se