Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Plocka frukt på kommunal mark

I Trosa kommun växer ett flertal fruktträd på kommunal mark, där du som invånare gärna får plocka frukten. Den digitala tjänsten Fruktkartan gör det enkelt att hitta och njuta av lokal, mogen frukt direkt från naturen. Att ta vara på frukten på våra träd har många fördelar, både för miljön och för individen. 

Hållbarhet och lokalt producerat 

Att plocka frukt från kommunens träd är en miljövänlig handling som främjar hållbarhet. Genom att äta frukt som växer lokalt minskar vi behovet av transporter och den därmed associerade miljöpåverkan. Färre transporter leder till minskade utsläpp av växthusgaser, vilket bidrar till en bättre miljö och ett mindre ekologiskt fotavtryck. Istället för att köpa importerad frukt i affären kan man njuta av vad naturen erbjuder alldeles runt hörnet. 

Frukt som plockas direkt från träden är ofta av högre kvalitet än den som köps i affären. Den är färskare, smakar bättre och innehåller inga konstgjorda tillsatser. Genom att äta lokal och säsongsanpassad frukt stöttar vi också den biologiska mångfalden och främjar ett hållbart jordbruk. 

Hitta fruktträd

Fruktträden i Trosa kommun finns på flera olika platser och för att du enkelt ska kunna hitta dem så finns de inlagda i på den digital tjänsten Fruktkartan. Kartan visar var du kan hitta fruktträd runt om i kommunen, och gör det enkelt att planera ditt nästa fruktplockningsäventyr. Hittar du fruktträd på kommunal mark som inte finns med i Fruktkartan eller andra förvildade fruktträd utan närhet till synlig tomt kan du dessutom enkelt själv lägga in dem i Fruktkartan 

Njut av frukten från kommunal mark

Flera äpple- och päronträd börjar nu bli tunga av all frukt, men än är mycket frukt inte mogen. När den väl är det får du gärna plocka frukten på kommunal mark. Genom att vi gemensamt tar vara på den frukt som naturen erbjuder, kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid samtidigt som vi njuter av färsk och hälsosam mat. Så varför inte ta en promenad, plocka lite frukt och upplev den glädje som kommer med att äta något du själv har skördat?