Ta hand om vårt vatten och våra ledningar
Under sommaren är vi extra många som använder dricksvattnet, både människor, träd, buskar och gräsmattor. Vatten är vår gemensamma resurs som vi behöver vårda och vara rädda om. Med enkla och medvetna val kan vi tillsammans ta hand om vårt vatten och våra ledningar och få det att räcka längre.
Dricksvatten finns i en begränsad mängd. Trosa kommun har generellt sett god tillgång till dricksvatten, med vid perioder av torka eller begränsad nederbörd under vintern kan råvattentillgången minska.
Spara vatten i vardagen
Att byta till snålspolande vattenkranar, duschmunstycken och toaletter är långsiktiga tips som lönar sig både för miljön och för plånboken.
För att spara vatten på ett klokt sätt i vardagen kan du bland annat:
- Ta tillvara på vattnet som samlas i behållaren efter torktummling. Det går utmärkt att vattna blommor och rabatter med.
- Tvätta endast fulla maskiner. En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten, oavsett om den är full eller halv.
- Vattna med kanna för att rikta vattnet dit det verkligen behövs. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut.
- Ha en karaff med vatten stående i kylskåpet. Då undviker du att spola länge i kranen för att få kallt vatten.
- Plantera på hösten eller våren, då är marken blötare och du behöver inte tillsätta lite mycket vatten.
Fler vattensparartips hittar du på Vatten och hållbarhet.
Var rädd om avloppen
Förutom att ta hand om vårt vatten behöver vi också ta hand om våra ledningar. Trosa kommun är hårt drabbat av att fel saker spolas ner. Det leder till stopp och kan ge stora skador på ledningsnätet och pumpstationerna vilket är kostsamt ekonomiskt och för miljön.
Avloppen är avsedda att ta hand om toalettpapper, tvättvatten och det som lämnar våra kroppar. Inget annat. Hygienartiklar slängs i papperskorgar.
Använd miljötratten
Flytande ätliga fetter ska samlas in separat från annat avfall, enligt en lag som trädde i kraft 1 januari 2024. Fetter som spolas ner täpper till avloppsledningarna och leder till stopp.
Som hjälp att samla in flytande fett kan du använda Trosa kommuns miljötratt. Tratten skruvar du enkelt på en PET-flaska dör du sedan häller ditt överblivna matfett. När flaskan är full lämnar du den i ett av fettinsamlingsskåpen som finns på återvinningsstationerna på Nyängsvägen, Vagnhärads station, Västerljungs busshållplats, Trosa hamn samt på Korslöt.
Miljötratten kan du hämta på kommunkontoret på Västra Långgatan 4, Ica Trossen eller Coop i Trosa.