Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Ta reda på om ditt hus är lämpat för solceller

Går du i tankar om att kanske installera solceller på din fastighet? För att få en första bild över om ditt hus är lämpligt kan du använda Trosa kommuns solkarta. Solkartan visar om ditt hus har potential för solceller och solvärme.

Ljuset har återvänt till de nordliga breddgraderna och dagarna blir allt längre. Kanske börjar då en del fastighetsägare fundera på om deras hus är lämpligt för solceller.

För att få hjälp med en första bedömning har Trosa kommun tagit fram en solkarta. Solkartan är en interaktiv karta som visar hur mycket solen strålar på ditt tak för att bedöma hur stort husets potential är för solel och solvärme.

I solkartan letar du upp din fastighet genom att skriva in adressen. Klicka sedan på fastigheten för att få en kalkyl över vad den årliga kostnadsbesparingen med solel beräknas bli.

– Solkartan ska underlätta för invånarna att själva kunna se om deras fastighet har förutsättningar för solceller. Den bygger på vissa antaganden och ger inte en exakt bild, men den ger ett inledande svar och därefter kan man gå vidare på egen hand till olika leverantörer, säger Karen Kynnefjäll, energi- och klimatrådgivare.

Klicka in på Solkarta för Trosa kommun och kika på om din fastighet är lämplig för solceller.

Finns ditt hus inte med? Solkartan är framtagen utifrån en skanning gjord av Lantmäteriet. Om ditt hus är relativt nybyggt kan det hända att skanningen gjordes innan ditt hus byggdes. Ditt hus kommer då att finnas med i en framtida uppdatering av Solkartan.

Har du frågor?

Kontakta vår energi- och klimatrådgivare på ekr@ostrasormland.se, 0156-520 00.