Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Olof Hjortronberger, byggprojektledare, och Lena Skålberg, enhetschef Ängsgården.

Utvecklingen av Ängsgården fortsätter

Den fortsatta utvecklingen av Ängsgårdens demensboende pågår för fullt. I slutet av september invigdes den nybyggda delen Lunden och just nu pågår renoveringen av avdelning Solvingen.

Inne på Ängsgårdens demensboende lyser bygglamporna upp i det skumma novemberljuset på avdelning Solvingen. Kablar hänger ner från taket, byggmaterial står staplat i den tidigare gemensamhetslokalen och olika borrljud avlöser varandra. Men om bara två månader kommer avdelningen att ha förvandlats. Då ska här finnas elva nyrenoverade boendeplatser, redo för inflyttning av de som idag bor på avdelning Gläntan. För därefter är det Gläntans tur att fräschas upp.

Lugna färger och ljuddämpning

– När vi flyttade in i den nybyggda avdelningen Lunden så märkte vi direkt hur mycket lugnare alla våra boende blev. Det har satsats mycket på ljuddämpning och lugna färger som går igen på flera ställen så de boende känner igen sig. Det märks och har gjort stor skillnad, berättar enhetschef Lena Skålberg.

Både Solvingen och Gläntan byggs om efter den modellen, med ljuddämpning i väggar och tak och satsning på harmoniska färger. Alla ytskikt byts ut och det blir bland annat nya badrum med höj- och sänkbara toaletter och handfat, nya kök och ny ventilation med luftkonditionering för varma dagar.

Värdefullt samarbetet

Både Lena Skålberg och byggprojektledare Olof Hjortronberger berättar att det finns ett mycket positivt och uppskattat samarbete mellan byggprojektet och medarbetarna på Ängsgården.

– God kommunikation och bra samarbete är förutsättningar för att projektet ska bli lyckat. Medarbetarna på vård- och omsorg lyfter de behov som de ser och vi försöker tillmötesgå dessa på bästa sätt för att resultatet ska bli så bra som möjligt, säger Olof.

Lena berättar att medarbetarna tycker det är roligt att få följa utvecklingen av de olika avdelningarna på Ängsgården.

– De som har specialistkunskaper om demens har verkligen fått vara med och berättat vad som är viktigt. Och de som jobbar på färdigbyggda Lunden är väldigt måna om att ta hand om det nya, för det har verkligen blivit så otroligt bra.

Photo 1 of 7

Renoveringen av Solvingen, Ängsgården, pågår.

Utvecklingen av Ängsgården sker i tre etapper:

  • I etapp ett byggdes Socialkontorets gamla lokaler om till elva nya boendeplatser, avdelning Lunden. Det arbetet är färdigt och invigdes i slutet av september.
  • Just nu pågår etapp två där avdelning Solvingen renoveras. De elva boendeplatserna med gemensamhetsytor och kök ska vara klara för inflytt vid årsskiftet.
  • Etapp tre påbörjas i januari och innefattar renovering av avdelning Gläntan. Renoveringen ska vara klar till sista juni 2024. Både Solvingen och Gläntan renoveras efter samma modell som Lunden.