Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Våga smaka – ska få barn att prova nya livsmedel

För många barn är okända livsmedel något de inte gärna vill lägga på tallriken. För att väcka barnens nyfikenhet och få dem att våga prova nytt har skolköken i Trosa kommun infört Våga smaka-stationer. Små munsbitar med nya smaker som presenteras på ett tilltalande sätt.

Skolmåltiderna ska ge barn och unga förutsättningar att skapa hållbara matvanor och god hälsa. I nationella kostvaneundersökningar har det framkommit att många svenska ungdomar behöver få i sig mer frukt och grönt, fullkorn, nötter, fröer och fisk. Men att bygga upp bra matvanor tar tid och kan vara något man behöver öva på.

– Framför allt för barn kan det vara svårt att testa ny mat som de inte känner igen. Inom måltidspedagogiken finns det olika metoder för att väcka barns nyfikenhet och få dem att lära sig att äta till exempel nya grönsaker och fullkornsprodukter, säger Jenny Sultan, måltidschef.

En sak som skolköken har startat upp är Våga smaka-stationer. Här presenteras munsbitar av nya smaker på ett roligt sätt, för att barnen ska bli nyfikna och själva vilja testa. Det kan till exempel vara ett nytt livsmedel som serveras tillsammans med någonting välkänt, eller att det serveras på ett lekfullt spännande sätt.

– Ju fler olika livsmedel man äter ju större möjlighet har man till ett fullvärdigt näringsintag. Och tar man en munsbit av ett livsmedel och det visar sig vara gott blir det lättare att äta av det även nästa gång det serveras, säger Jenny Sultan.

Hittills har Våga smaka-stationerna bara funnits en kort tid, men det har redan slagit väl ut.

– Barnen äter av det. Idag har vi haft muhammara på nachochips. Hade vi bara serverat muhammara i buffén så hade nästan ingen tagit av det. Nachochips tycker de flesta om och då blir det enklare att smaka, säger Heidi Karlsson, arbetsledare i Skärlagskolans kök.

Photo 1 of 3

Bruschetta med ajvar, serverat på Skärlagskolan.