Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Värna om våra sjöar och vårt hav i sommar

Sommaren är här och med den kommer möjligheten att utforska vår vackra skärgård för bad och besök på öar som Kråmö och Askö. Eller varför inte ta ett svalkande dopp i sjön Sillen? För att våra sjöar, hav och kustområden ska må bra behöver vi tänka hållbart när vi njuter av både båtlivet och naturen.

Trosa kommuns yta består till mer än hälften av vatten, med insjöar och vackra Östersjön precis in på knuten. På sommaren rör sig många människor, både trosabor och turister, i vår vackra skärgård för att njuta av såväl klippor som strand och tallskog. För att vi ska kunna fortsätta njuta av vår vackra natur är det viktigt att vi tar hand om den. Här kommer några tips för ett mer miljövänligt båtliv:

  • Ankra ansvarsfullt: Undvik att ankra i grunda vikar och släpa inte ankaret när du drar upp det så att havsbotten inte skadas.
  • Båtunderhåll: Använd miljövänliga produkter och undvik giftig bottenfärg. Ett tips är att använda båtbottentvätten i Trosa gästhamn (mer information nedan) samt att prenumerera på Havstulpanvarningen för att hålla koll på oönskad påväxt.
  • Återvinning och avfall: Töm latrinen på avsedda stationer (det finns en i Trosa gästhamn) och ta alltid med dig ditt avfall tillbaka när du lämnar skärgården.
  • EcoDriving: Håll båten lätt och välbalanserad, kör ekonomiskt och segla mer så släpper du ut mindre.

Båtbottentvätt

I Trosa gästhamn finns också en båtbottentvätt där du på ett miljövänligt sätt kan tvätta din båtbotten. Med borsttvätten kan du undvika bottenmålning och därmed minska utsläppen av farliga ämnen i vattnet. Tvätten är enkel att använda och tar bara 15 minuter, vilket sparar tid och förbättrar båtens prestanda. För mer information, besök Trosa Gästhamn.

Genom att följa dessa råd kan vi alla njuta av skärgården och samtidigt bidra till att bevara våra vackra vatten för framtida generationer. Läs gärna mer på sidan Hålllbart båtliv.

Ta med skräpet hem

Att packa ner både lunch, fika eller kanske middag när man ger sig av till stranden är vanligt. Kom ihåg att ta med dig det du hade med dig hem igen, se dig om en extra gång innan du lämnar platsen och säkerställ att du inte glömt något. Ha gärna med dig en extra påse och ta med dig eventuellt skräp du hittar på platsen. Tillsammans håller vi våra sjöar, vår natur och vårt hav rent.