Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Lär känna Trosa kommun

År 1992 grundades Trosa kommun. Ambitionen var att skapa en unik kommun bestående av de tre tätorterna Trosa, Vagnhärad och Västerljung – en plats som skulle skilja sig från alla andra. Tanken var att skapa en kommun för invånarna, nära dem och i ständig dialog med dem.

Trosa har traditionellt varit känt som en sommarstad, men på senare år har många valt att göra det till sin permanenta hemvist. I skrivande stund bor cirka 14 800 personer i kommunen. Antalet invånare och besökare fortsätter att öka, särskilt under sommarmånaderna när de som äger sommarstugor är här och folk väljer att tillbringa sin semester i vår vackra kommun.

De naturliga förutsättningarna med hav, skog och kulturlandskap erbjuder invånarna i kommunen rika möjligheter till friluftsliv med ett brett utbud av aktiviteter – allt från båtliv till cykling, löpning och vandring.

Kännetecknande för kommunen är företagsamheten, och med omkring 1 700 företag brukar vi säga att det finns en företagare i var fjärde hushåll. Företagen präglar också tätorterna med sitt breda utbud av butiker och tjänster samt många trevliga restauranger och caféer. I den lilla kommunen blomstrar även ett levande kulturliv med konstrundor, sång, teater och bio.

Intressant nog finns det fortfarande invånare i Trosa kommun som föddes i det gamla kommunhuset. Byggnaden användes som sjukstuga och förlossningsavdelning från 1880 fram till 1976, då den nuvarande vårdcentralen togs i bruk.

Sedan 1986 har Trosa stadslopp arrangerats varje fredag före midsommar. Loppet är en lika stor löparfest som folkfest och markerar den inofficiella starten på sommaren.

Relaterade sidor