Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Anpassning av förskoleverksamhet på grund av minskade barngrupper – vanliga frågor och svar

Den 12 februari beslutade Humanistiska nämnden att tre förskolor i Trosa kommun ska avvecklas, i den här artikeln hittar du information om beslutet och vad som händer framåt.

Vid Humanistiska nämndens sammanträde under onsdag eftermiddag (12 februari) togs beslutet att avveckla förskolorna Hasselbacken, Tallbacken och Tomtahill. Beslutet baseras på fortsatt minskat antal barn, se mer information om bakgrunden till beslutet nedan.

Förskolorna kommer att avvecklas till höstterminen och de barn som går på dessa förskolor kommer att erbjudas plats på en närliggande förskola. Ansvarig rektor kommer tillsammans med verksamheterna nu att planera för en trygg övergång för samtliga barn.

Kommunikation framåt sker via verksamheten, och vårdnadshavare kommer att få uppdateringar av sina respektive förskolor.

Vanliga frågor och svar

Om beslutet

  • Vad kostar en förskoleplats?

    Genomsnittlig kostnad för kommunal förskola/inskrivet barn är 192 780 kr (Kolada, 2023).

  • Hur stor är kostnadsbortfallet för de 218 platser som förväntas stå tomma till hösten?

    Sammantaget är prognosen att verksamheten kommer att sakna 42 mkr/år.

För dig med barn på berörd förskola

  • När kommer jag få veta vilken förskola mitt barn kommer placeras på?

    För att säkerställa en trygg övergång arbetar vi med en tydlig plan för hur placeringen av barnen kommer att se ut:

    • Barn från Hasselbackens förskola kommer att få plats på Fagerängs eller Väsby förskola.
    • Barn från Tallbackens förskola kommer att få plats på Björkbackens förskola.
    • Barn från Tomtahills förskola kommer att få plats på Skärgårdens eller Tomtaklints förskola.

    Vi arbetar för att skapa en trygg övergång med både kända pedagoger och kompisar.

  • Hur har placeringen av mitt barn bestämts?

    Som grund till placeringen ligger närhetsprincipen, det vill säga närliggande förskolor. Målet har även varit att barnen ska få med sig kända pedagoger samt i den mån det går även hålla ihop barngrupperna.

  • Om jag inte är nöjd med placeringen, vad gör jag då?

    Du som vårdnadshavare har självklart alltid möjlighet att söka en annan förskola i kommunal eller privat regi. Detta gör du via barnomsorgswebben. Skriv gärna i textfältet i slutet av ansökan att detta gäller en ansökan i samband med avvecklingen av förskolor. Om du vill ansöka om annan förskola önskar vi få in din ansökan innan den 15 mars.

  • Finns det möjlighet till syskonplacering?

    Ja, vi tar hänsyn till syskonplacering.

  • När sker övergången till den nya förskolan?

    Barnen kommer att förberedas under vårterminen inför övergången till den nya förskolan. Från och med 4 augusti tas barnen emot på sin nya förskola.

  • Hur går övergången till?

    Övergången kommer att ske tillsammans med barnens pedagoger samt tillsammans med nya pedagoger på förskolan de placerats på. Önskar du vara med i verksamheten del av dag så är du varmt välkommen, ta kontakt med rektor.

  • Hur arbetar förskolan för att skapa trygghet i övergången?

    Genom att barnen får med sig kända pedagoger och att barngrupper hålls ihop så skapar vi en trygg övergång till nya förskolan. Barnen kommer också under våren att få besöka förskolan och sina nya kompisar. Mer information kommer till dig som vårdnadshavare från ansvarig rektor.

  • Kan jag få besöka förskolan för att skapa min egen bild?

    Ja, du som vårdnadshavare är alltid välkommen att besöka våra verksamheter! Ta kontakt med berörd rektor så planerar vi in när det passar för både dig och verksamheten.

  • Kommer någon/några pedagoger som arbetar med mitt barn idag att följa med till nya förskolan?

    Ja, vi arbetar nu för att alla barn ska få med sig kända pedagoger över till sin nya förskola. Vi kommer informera dig som vårdnadshavare i slutet av mars.

  • Kommer barngrupperna splittras helt eller kommer mitt barn få med sig andra barn från sin avdelning?

    Barnen kommer att flyttas gruppvis och därför få med sig andra barn från sin avdelning, detta för att skapa trygghet för de barn som berörs av avvecklingen. Mer information kommer till dig som vårdnadshavare i slutet av mars.

  • Vem kan jag kontakta om jag har fler frågor?

    Ta kontakt med respektive förskolas rektor om du har fler frågor.

För dig med barn på en förskola som tar emot barn

  • Påverkas personaltätheten av denna förändring?

    Nej, personaltätheten kommer inte att påverkas. Dom förskolor som får fler barn kommer också att få fler pedagoger.

  • Får mitt barn behålla sina pedagoger?

    Vi arbetar just nu med höstens tjänstefördelning och den kommer att meddelas för alla förskolor i början av maj.

Mer information

  • Bakgrund - artikel publicerad 250206

    Barngrupperna fortsätter minska och prognosen visar på ännu färre barn till höstterminen. Till hösten är prognosen att drygt 200 platser står tomma, vilket motsvarar cirka 10 avdelningar. Detta gör att Trosa kommun, precis som många andra kommuner, behöver göra anpassningar. Förslaget som nästa vecka tas upp i Humanistiska nämnden är att tre förskolor ska avvecklas till höstterminen, de förskolor som ligger till förslag är Hasselbacken (Vagnhärad), Tallbacken (Trosa), och Tomtahill (Trosa).

    – Det är aldrig roligt att behöva göra en sådan här anpassning, men med tanke på hur demografin har förändrats och prognosen på ytterligare färre barn till höstterminen så är en avveckling nödvändig, framhåller Inger Fransson Skolchef i Trosa kommun.

    Om det beslutas om en avveckling så kommer de barn som går på dessa förskolor erbjudas plats på en närliggande förskola, men du som vårdnadshavare har även möjlighet att söka en annan förskola i kommunal eller privat regi. Vi kommer att arbeta för en trygg övergång för alla barn till den nya förskolan och du som vårdnadshavare kommer att få information i god tid innan om hur övergången kommer att gå till.

    Berörd personal samt vårdnadshavare med barn på de berörda förskolorna har fått information om förslaget.