Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Fiskpassagerna i Trosaån – bevarande av arter och ekosystem

Id, vimma, brax och öring är några av alla de fiskarter som passerat upp och ner längs med Trosaån. Totalt har nästan 35 000 fiskar använt fiskpassagen under 2023.

Projektet med att installera fiskpassager i Trosaån blev klart i slutet av 2022 och stod då redo att användas av de arter som vill ta sig upp eller ner längs med Trosaån. Vid arbetet med att göra i ordning fiskpassagerna installerades också en fiskräknare där man digitaltÖppnas i nytt fönster kunnat följa fiskar och andra vattendjur som passerat.

– Det går inte säga annat än att fiskvägen har gjort succé. Under det gångna året har vi räknat över nästan 35 000 fiskpassager genom räknaren och artrikedomen har varit hög, berättar Stefan Kläppe som är VD för företaget TiVA som installerat fiskräknarna.

Bland de fiskarter som passerar upp längst med ån är id den fisk som numerärt stått för flest antal passager. Men det har även passerat många vimmor, uttrar och ålar upp och ner längs Trosaån. Ett flertal av de arter vi kan se passera är rödlistade eller akut hotade. Den längsta ålen som passerat vara hela 115 centimeter och vandrade nedströms i mitten av september månad på sin väg till Sargassohavet.