Fornbyskolans arbete lyfter elevernas resultat
De senaste åren har Fornbyskolan arbetat målmedvetet för att skapa en trygg och stimulerande skolmiljö där elever får de bästa förutsättningarna att utvecklas. Genom ett strukturerat arbetssätt, ämnesinriktad undervisning och tidiga insatser ser skolan nu tydliga resultat.
Att kliva in på Fornbyskolan innebär att mötas av en lugn och välkomnande miljö. Här arbetar rektor Ann Heimdahl och biträdande rektor Tove Gottfriedz tillsammans med sina team för att stärka undervisningen och ge eleverna de verktyg de behöver för att lyckas.
– Vi ser att fler elever når målen och många fler når högre mål än tidigare. Även i årskurser där vi någon gång haft en dipp, så ser vi att den årskullen ändå utvecklas positivt, berättar Ann Heimdahl, rektor på Fornbyskolan.
Stabilitet och ämnesfokus ger resultat
En viktig del av skolans strategi har varit att skapa stabilitet och trygghet i lärarlagen. Genom att ge pedagogerna möjlighet att fördjupa sig i sina årskurser och arbeta med den viktiga övergången från årskurs 3 till 4, som ofta är en utmaning för elever, stärks relationerna och därmed också lärandet. Undervisningen är dessutom ämnesinriktad utifrån lärarnas kompetens och intresse, vilket gör att eleverna får möta engagerade och kunniga lärare i varje ämne.
Precis som i alla skolor är behöriga pedagoger en viktig resurs. På Fornbyskolan har skolan aktivt prioriterat att stärka lärarlagen genom kompetensutveckling och genom att successivt ersätta obehöriga lärare med behöriga där det har behövts. Dessutom har satsningar gjorts på att förstärka stödet kring eleverna, med fler speciallärare och socialpedagoger.
– Vi ser att det gör stor skillnad att ha fler vuxna i klassrummen och att eleverna får möta pedagoger med rätt kompetens genom hela sin skolgång. Det skapar en tryggare miljö och ger bättre förutsättningar för lärandet, säger Tove Gottfriedz, biträdande rektor på Fornbyskolan.
Tidig satsning på språkutveckling
Kommunala förskolor i Trosa kommun arbetar medvetet med barns språkliga medvetenhet, detta sker bland annat med hjälp av materialet TIFT (Tidig fornologiskträning). Vi har tidigare berättat om det här arbetet bland annat i artikeln Språkutvecklande arbetssätt i förskolan, och Ann Heimdahl menar på att det tydligt går att se att ett tidigt arbete med språkutveckling skapar en stabil grund för läsning och skrivning i skolan.
– Vi kan se att de barn som har arbetat med språket redan i förskolan har lättare att nå målen väl på plats i skolan, förklarar Ann.
Fortsatt fokus på utveckling
Fornbyskolans långsiktiga arbete har lett till att fler elever inte bara når kunskapsmålen, utan även presterar på en högre nivå. Samtidigt har tryggheten och studieron på skolan förbättrats, vilket ger alla elever bättre möjligheter att lyckas.
Med fortsatt fokus på undervisningens kvalitet, tidiga insatser och systematisk uppföljning ser skolan fram emot att bygga vidare på de framsteg som redan gjorts.