Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Lugnt och empatiskt bemötande – att arbeta natt inom hemtjänsten

Som undersköterska inom hemtjänsten i Trosa kommun har du ett meningsfullt arbete med trevliga kollegor och stor flexibilitet, något som gjort att Ewelina Lagerlund känts sig som hemma och valt att stanna.

Ewelina började arbeta inom hemtjänsten 2018 och kan idag inte se sig ha ett annat arbete.

– Arbetet är fantastiskt roligt och vi är ett härligt gäng där alla kollegor får det att kännas som att man har fått en extra familj. Alla bryr sig verkligen om varandra, säger Ewelina. Sen bygger man också relationer med våra vårdtagare, vilket även det är en stor anledning till att jag har valt att stanna. Jag bryr mig mycket om dem och vill att de ska må bra.

Sedan ett par år tillbaka arbetar Ewelina natt, något som har inneburit en annorlunda men väldigt trivsam miljö. Att arbeta natt innebär att det är lite lugnare, med lugnare menar Ewelina att hon och hennes kollegor som arbetar natt behöver ha ett lugnare och ännu mer empatiskt bemötande. För mellan läggningar och tillsyn kan det även uppstå mer akuta situationer som måste lösas vilket från och till kan leda till mer eller mindre stressiga nätter.

– Vi som arbetar natt, arbetar tillsammans med en av våra sjuksköterskor, men i övrigt är det klart att det inte finns lika många på plats att rådfråga om något skulle uppstå. Man behöver kunna ta egna beslut och lita på sin egen kompetens, säger Ewelina.

Ewelina och hennes kollegor börjar sitt pass vid nio tiden på kvällen och slutar sedan vid sju på morgonen, däremellan tar det rast vid 01-02 beroende på hur kvällen har sett ut och om det uppstått några akuta situationer. De brukar, inför varje skift, gemensamt stämma av med varandra hur de mår och vad de behöver av varandra innan de sedan åker ut. Antingen ensamma eller i gemenskap om två.

– Det är långa pass, så det är viktigt att vi hjälper varandra så att alla orkar och mår så bra som möjligt, förklarar Ewelina.

Ewelina återkommer ofta till bemötandet och hur ett blir än viktigare när man kommer in till någon mitt i natten för att exempelvis hjälpa en vårdtagare att gå på toaletten eller vända sig i sängen. Det lugn som ligger över att arbeta natt är något som Ewelina har kommit att uppskatta mycket och det är tydligt att Ewelina har hittat sin plats inom vård och omsorg. Hennes engagemang och omsorgsfulla inställning gör stor skillnad för dem hon hjälper varje natt.

Vad tycker du om äldreomsorgen i Trosa kommun?

Har du fått den rikstäckande undersökningen Vad tycker du om äldreomsorgen i Trosa kommun i brevlådan? Enkätundersökningen går ut varje år till personer som är 65 år eller äldre och har hemtjänsten eller bor i ett särskilt boende för äldre. Enkätundersökningen innehåller frågor om vad du tycker om din äldreomsorg.

Sista dagen att besvara enkäten är 26 maj. 

Du kan läsa mer om undersökningen samt vad du kan göra om du inte fått den i din brevlåda här.

Sommarjobba inom äldreomsorgen

Just nu söker vi dig som vill ha ett givande och varierande sommarjobb. Läs mer här.

Undersköterskor till hemtjänsten

Jobba som undersköterska inom hemtjänsten i Trosa kommun. Läs mer här.

Fler yrken inom vård och omsorg