Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Vitalisskolans klass 5C är bäst på att gå och cykla till skolan

Att sätta goda vanor tidigt i livet är viktigt. Därför är det en prioriterad fråga i Trosa kommun att göra det möjligt för barn och unga att ta sig tryggt till skola och förskola genom att gå och cykla. I Trafikkalenderns årliga Gå & Cykla-tävling får elever runtom i Sverige sporra varandra i att samla resepoäng till sin klass genom att på ett aktivt sätt ta sig till skolan. Vitalisskolans klass 5C var de som knep förstaplatsen lokalt.

Under två veckors tid har eleverna på Vitalisskolan tillsammans med andra unga i årskurs F-6 runtom i Sverige samlat in resepoäng genom att på ett aktivt sätt ta sig till och från skolan. I Trosa kommun var det klass 5C på Vitalisskolan som lyckades samla ihop flest poäng och fick därför lokala priser från infrastruktur- och kollektivtrafiksamordnare Jessica Berg i form av pokal, nyckelband och reflexer.

– Genom att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan får vi färre bilar på vägarna och i anslutning till skolan. Det leder till förbättrad trafiksäkerhet för barnen samtidigt som det är hälsofrämjande och har positiva effekter utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. Självklart är det här någonting som vi vill uppmuntra eleverna att fortsätta med, berättar Jessica Berg, infrastruktur- och kollektivtrafiksamordnare.

Oliver, Hannah, Ludvig, Anton och Deividas utanför Vitalisskolan tillsammans med klassens pokal och diplom.

Trosa kommuns satsningar på gång- och cykelvägar

I Trosa kommun sker löpande satsningar på att utveckla gång- och cykelvägarna för att göra det enklare att välja en cykeltur eller promenad framför bilen. Exempel på satsningar som sker i närtid är gång- och cykelvägen på Öbolandet, en cykelpassage mellan Gnestavägen och Tors Hage samt utbyggnad av gång- och cykelväg utmed Lånestavägen.

  • Om Trafikkalenderns Gå och Cykla-tävling

    Gå & Cykla till skolan arrangeras av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om trafiksäkerhet för barn. Under två valfria veckor i september-oktober samlar deltagande skolor/klasser in så många resepoäng som möjligt genom att elever och lärare tar sig till och från skolan på ett aktivt sätt, eller åker kollektivt. Syftet med utmaningen är att förbättra trafiksäkerheten i barnens närmiljöer, främja hälsan och bidra till en bättre miljö.

    Aktiviteten vänder sig till Sveriges alla elever och lärare i år F-6. Totalt delas det ut priser för mer än 60.000 kronor. Vinnande skola vinner 15.000 kr och bästa klass vinner 4.000 kr. Flera kommuner sponsrar också med lokala priser.