Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Skyddsrum

Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. De är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan tänkas komma till användning. Skydd ges mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.

Det finns ungefär 65 000 skyddsrum runt om i Sverige. Skyddsrummen är många gånger placerade i vanliga bostadshus och offentliga byggnader. Skyddsrummen används ofta som förråd av olika slag, men ska kunna återställas för sitt ursprungliga syfte inom 48 timmar. Byggnader med skyddsrum ska förses med en skylt som talar om var skyddsrummet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utför besiktningar på skyddsrummen var tionde år.

De flesta skyddsrum i Sverige byggdes under mitten av förra seklet. De tätorter som ingår i Trosa kommun bedömdes då inte som prioriterade av staten som ansvarar för skyddsrum i Sverige. Läs mer om skyddsrum i Sverige och var de finns på Myndigheten för samhällskydd och beredskaps webbplats.